Вандали повредиха стрелките на цветния часовник във Велико Търново

Вандали са повредили стрелките на цветния часовник във Велико Търново. Това е наложило спирането на съоръжението, докато то бъде поправено.

Уникалният цветен часовник е единственият в страната и е изграден със средства и по инициатива на Ротари клуб – Велико Търново. Идеята за атракцията  на паст президента РКВТ Кольо Дамянов. Около 10 000 лева лични средства вложиха в атракцията великотърновските ротарианци.  Иициаторите сами прокопаха каналите и основата за монтиране на механизма.

Съоръжението беше официално открито в Деня на Независимостта 22 септември 2019 година.

То е по подобие на цветен часовник, който работи от 1955 година на Женевското езеро. Механизмът, който е вкопан в земята, е изработен от италианска фирма. Диаметърът на часовника е 5,20 метра. Точността на времето се следи с GPS връзка.

Като партньор в този проект Общината участва с цветния посадъчен материал и неговото сезонно обновяване.  Часовникът е тематично украсяван по повод различни празници като Коледа, Великден, Баба Марта, 24 май и др.

Часовникът е едно от любимите места за снимки в центъра на духовната и историческа столица. Той радва както местните жители, така и туристите в града.

За съжаление обаче, и той, както и много други съоръжения в парковете и градините на Велико Търново, не е пощаден от вандалски набези. Миналата година великотърновци публикуваха клип, на който се виждат деца и тийнеджъри, които се возят на стрелките и със сила се мъчат да ги движат, като безразборно тъпчат и цветята в циферблата..

Ротарианците обмислят идеи, за да защитят часовника от посегателства, но най-много се надяват на съвестта на гражданите, за да бъде опазено уникалното съоръжение.

сн. архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!