Над 100 общини кандидатстваха пред „Уолтопия“ да изгради атрактивни съоръжения за забавление за над 2 млн. лв. Велико Търново е сред осемте, стигнали до втори етап от класирането

Над 100 общини кандидатстваха за двете големи съоръжения за Активно забавление, които „Уолтопия“ ще изгради в България. Започват разговорите с класираните на втори кръг, а компанията обяви, че поради големия интерес, ще разшири програмата си за инвестиции в страната, за да включи повече общини, съобщи сайтът 360mag.bg.

През януари българската компания – световен лидер в създаването и изграждането на катерачни стени и атракционни съоръжения, обяви, че ще инвестира над два милиона лева в изграждането на две съоръжения за активно забавление в две български общини. Едното се нарича Rollglider и предоставя безопасен полет над избрана забележителност, а другото – Adventure Hub, който доставя здравословно забавление за децата в нов за света формат.

Ролглайдерът предоставя възможност на човек да полети като птица и да види света през погледа на орела напълно безопасно и екологично. Може да бъде построен навсякъде – между дърветата на градски парк, около крепости, над каньони, дори над езера и морета. Толкова много са местата, които заслужават да бъдат разгледани по този начин, че се оказва истински трудно да се избере само едно

“Уолтопия” ще произведе, инсталира и поддържа съоръженията и ще назначи оператор, който ще осигури оперирането им при най-високи стандарти за безопасност.

Кандидатури по проекта се приемаха на сайта до 15 април 2021 г. След тази дата беше проведено първоначално оценяване по документи и като резултат екипът на компанията посети и разгледа локациите, които отговаряха на първоначалния набор от критерии.

“Посетихме невероятно красиви места в България и харесахме много от тях за поставяне на съоръженията. Затова решихме да построим повече от два обекта и да предложим проекти и на по-малки общини, както и на такива, които искат и сами да инвестират”, сподели Таня Кишкин, лидер на проекта в Уолтопия.

“Много от малките общини в България не отстъпват по красота на по-известните в страната туристически локации. За съжаление обаче, липсата на инфраструктура ги оставя на заден план засега”, допълни тя.

Тази седмица компанията официално обяви, че градовете, с които работата продължава, са Пловдив, Бургас, Варна, Велико Търново, Белоградчик, Балчик, Дупница и София – Община Слатина.

Критериите за оценка до момента включваха годишен туристопоток, близост до историческа или природна забележителност, изградена инфраструктура и др., а сега, в този втори етап на проекта, компанията ще навлезе в детайлни планове за всяка една от тези локации, за да може да оцени предпоставките за успех на обекта. Целта на “Уолтопия” е колкото се може повече хора да посещават атракционите, за да могат да изпитат вълнуващите преживявания, които те предоставят, и да се насладят и на забележителностите, които се намират там.

Дейностите на открито имат огромни предимства и “Уолтопия” се надява да стимулира повече българи да се “откачат” от  екраните и да прекарат качествено време с близките си в здравословни, предизвикателни и физически игри. Такива преживявания предоставят съоръженията за Активно забавление, които компанията произвежда и инсталира в целия свят. Крайно време е да имаме повече такива и в България – родината на “Уолтопия”.

Собственикът на „Уолтопия“ Ивайло Пенчев е роден  и е учил във Велико Търново. Дали обаче това ще повлия при вземането на крайното решение,ще стане ясно след приключване на финалния етап от избора на общини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!