Вандали повредиха стрелките на цветния часовник във Велико Търново

0

Вандали са повредили стрелките на цветния часовник във Велико Търново. Това е наложило спирането на съоръжението, докато то бъде поправено.

Уникалният цветен часовник е единственият в страната и е изграден със средства и по инициатива на Ротари клуб – Велико Търново. Идеята за атракцията  на паст президента РКВТ Кольо Дамянов. Около 10 000 лева лични средства вложиха в атракцията великотърновските ротарианци.  Иициаторите сами прокопаха каналите и основата за монтиране на механизма.

Съоръжението беше официално открито в Деня на Независимостта 22 септември 2019 година.

То е по подобие на цветен часовник, който работи от 1955 година на Женевското езеро. Механизмът, който е вкопан в земята, е изработен от италианска фирма. Диаметърът на часовника е 5,20 метра. Точността на времето се следи с GPS връзка.

Като партньор в този проект Общината участва с цветния посадъчен материал и неговото сезонно обновяване.  Часовникът е тематично украсяван по повод различни празници като Коледа, Великден, Баба Марта, 24 май и др.

Часовникът е едно от любимите места за снимки в центъра на духовната и историческа столица. Той радва както местните жители, така и туристите в града.

За съжаление обаче, и той, както и много други съоръжения в парковете и градините на Велико Търново, не е пощаден от вандалски набези. Миналата година великотърновци публикуваха клип, на който се виждат деца и тийнеджъри, които се возят на стрелките и със сила се мъчат да ги движат, като безразборно тъпчат и цветята в циферблата..

Ротарианците обмислят идеи, за да защитят часовника от посегателства, но най-много се надяват на съвестта на гражданите, за да бъде опазено уникалното съоръжение.

сн. архив

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *