Етно атракции за цялото семейство и много фолклор на събора на овцевъдите

0

 

 

          Етно атракции за цялото семейство, възстановки на поминъка, традициите и българска битовата култура и много фолклор ще предложи деветото издание на Националния събор на овцевъдите.

За първи път от 18 до 20 юни край Петропавловския манастир до Лясковец ще бъде  обособена специална зона „ЧифликЪт“, в която ще бъде пресъздаден домашен селски двор от недалечното минало и интерактивен музей „Одаите“ с демонстрации на различни къщни занаяти.

Самодейци от различни краища на страната ще покажат възстановки на празника Гергьовден  и различни обреди и обичаи, като покриване на стара българска къща, избиране на селски кмет , сватба, седянка и др. Ще има изложба на геги, хурки, обредни хлябове и кулинарни демонстрации на стара българска кухня.

Посетителите ще могат да се включат в уроци по кавал, гайда, народно пеене, хора,  ръченици и различни познавателни игри и забавления за цялото семейство. Специални занимания с аниматори за малчуганите ще има в Детската творителница, където ще са подредени и 250 рисунки от конкурса за детски творби на тема овцевъдството и Гергьовден.

В дните на събора,  по традиция, ще има бъде представено и майсторството на българските народни творци на приложно изкуство. В Изложението на занаяти ще се включат повече от 70 майстори-занаятчии  с голямо разнообразие от сувенири, тъкани, кожени изделия, красиви дърворезби, керамика, звънци и чанове, народни инструменти, везби и шевици, бижута и още много ръчно изработени предмети. Някой от тях ще демонстрират своите умения на място, в мобилни арт работилници.

Като на истински празник край Петропавловския манастир от 18 до 20 юни ще звучи и много фолклор от всички краища на България.  На две сцена над 3000 изпълнители ще се изявят в рамките на Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми е агънце“ и в голямо Гергьовско надиграване, в което ще се представят десетки фолклорни клубове.

В дните на събора ще има кукери, нестинари (18 и 19 юни, 22,00 ч.), концерт на оркестър „!01 каба гайди“ (18 юни, 20,00 ч.) , хоротека (19 юни, 18,30 ч.) , народни веселби, демонстрации на Прабългарска школа по оцеляване „Бага Тур“ (18 юни, 12,30 – 15,).

Съборът на овцевъдите по традиция съчетава стопанския аспект на овцевъдството и козевъдството с богатата българска народна култура и ще предложи различни изложения на животни – овце, кози, коне, кучета, селскостопанска техника и оборудване, богат фермерски пазар с продукти от овче и козе мляко и месо, атрактивни фермерски състезания, кулинарни атракции и др.

Националният събор на овцевъдите в България се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация със съдействието на Министерство на земеделието, храните и горите и подкрепата на общините Лясковец, Велико Търново и Горна Оряховица.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *