Жоро Диска и Жоро Американеца осъдиха България в Страсбург за нахлуване на въоръжени полицаи в домовете им призори

0

Judge gavel and books with scales on European Union flag background

По 3000 евро ще плати държавата на двамата за акция на ГД БОП и МВР- Велико Търново преди 10 години

Великотърновците Георги Илиев-Диска и Георги Ганчев-Американеца осъдиха България в Страсбург, като Европейският съд за правата на човека присъди да им бъдат изплатени обезщетения от по 3000 евро на всеки.

Решението на ЕСПЧ е във връзка с акция на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ и ОДМВР – Велико Търново, която се провела през 2011 година. Тогава в домовете на Жоро Диска и Жоро Американеца нахлули въоръжени полицаи.По това време срещу двамата текат досъдебни производства  за лихварска дейност в периода 2004-2011 година.

Операцията в домовете на двамата търновци била проведена на 18 април 2011 г. около 6,20 сутринта. В дома на Жоро Американеца в село Присово по това време спели той, съпругата му Тереза, двете им деца и нейната майка. Тереза първа отворила вратата, на която се чували силни удари и срещу себе си видяла дула на 5-6 автомата и светещи фенери. В дома нахлули въоръжени с черни дрехи и качулки, които проснали на земята полуголия й мъж. Според жалбоподателите, полицай последвал дребната жена в спалнята, където спяло едно от децата й и насочил оръжие към него. Тя дори била принудена да се облича пред него, защото той не й позволил да притвори вратата на дрешника.

При извършването на обиска били иззети счетоводни документи, компютри, касови апарати и др.

За тези и още много други нарушения, които причинили страх и стрес на семейството, както и поредица от заболявания, той и жена се жалват в ЕСПЧ, като поискали обезщетение за неимуществени вреди общо за 23 000 евро. Жалбите са подадени пред съда в Страсбург от адвокатите Веселка Коева и Йордан Цветанов.

Идентична била ситуацията сутринта на 18 април и в дома на Георги Илиев и жена му Красимира на ул. „Ильо Войвода“. По време на полицейската операция в апартамента била и 19-годишната им дъщеря. Там полицаите също нахлули въоръжени и със светещи фенери. Илиев също бил проснат на земята и закопчан с белезници.

В жалбата до ЕСПЧ Жоро Диска, жена му  и дъщеря му искат обезщетение общо за 35 000 евро.

На 21 април 2011 г. Илиев и Ганчев са обвинени, заедно с още три лица, за лихварство, впоследствие и за участие в организирана престъпна група, упражнявала незаконни финансови дейности. На 11 май 2015 г. Специализираният съд прекратява наказателното производство срещу Ганчев в частта му, свързана с лихварството, а на 16 декември 2019 г. Специализирана прокуратура слага край на наказателното производство срещу него.

Със свое решение от 26 ноември 2018 г. Специализираният съд оправдава Илиев по обвинението за участие в организирана престъпна група и го признава за виновен за упражняването на лихварска дейност, като го осъжда условно. Той обжалва,   присъдата е отменена и делото е върнато за ново разглеждане.

Жалбата в Европейския съд за правата на човека е внесена през 2011 година, а решението на Европейския съд за правата на човека беше обявено  вчера, заедно с решението по жалбата на  Миню Стайков. Собственикът на „Винпром Карнобат“ осъди България за неговия прекомерно продължил предварителен арест. Евросъдът по човешките права обаче е отхвърлил искането му за обезщетение.

По делото „Илиеви и Ганчеви срещу България“ ЕСПЧ осъжда страната ни, приема нарушения спрямо Илиев и Ганчев и близките им и присъжда на двамата обезщетение за неимуществени вреди от по 3000 евро.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *