Незаконен строеж  на магистрала „Хемус“ край с. Куцина установи МРРБ

0

 

Преди няколко дни е започнал незаконен строеж с цел имитиране на дейност, а за участък 6 на магистрала „Хемус“ край село Куцина авансово са платени 95 млн. лв.

Това заяви на място министърът на регионалното развитие Виолета Комитова, която направи проверка. Тя завари разчистен терен върху който са паркирани строителна техника и камиони. По думите й техниката е докарана не за да работи, а да се покаже. За строителството пък трябвало да има издадени разрешителни след процедури, а това би отнело 3 – 4, дори 5 години.

Милионите са преведени преди време, а фирмите, които са ги получили, не са имали разрешение за строеж, защото не са внесли съответните документи, посочи говорителят на служебното правителство Антон Кутев  и нарече демонстрацията „цирк с много машини и с трийсетина крещящи работници, които казват, че искат работа“. Той допълни, че случаят трябва да бъде на вниманието на прокуратурата и призова тя да се намеси много бързо.

Кутев припомни, че прокурори вече влязоха във фирма „Автомагистрали“, която е дала въпросните милиони. По думите му институцията трябва да се намеси не само, за да прибере и да засекрети материалите по този казус, а да направи така, че парите да се върнат в държавния бюджет и виновните да влязат в затвора.

Кутев поиска да се установи дали преведените пари се харчат за това, за което са дадени и предположи, че те са дадени не за да бъдат вложени, а да бъдат отклонени, но това ще го установят компетентните органи. Пред журналисти говорителят на кабинета каза още, че ще помоли министър Виолета Комитова да изпрати искане до НАП за проверка банковите сметки на фирмите изпълнителки.

Според министър Виолета Комитова не е редно да се замразява строителството на АМ „Хемус“. Трябва да се завършат всички ПУП-ове и отчуждителни процедури, да се направят техническите проекти, да се изкарат разрешения за строеж и да се върне нормалния строителен процес на всички участъци от магистралата.

Снимка: МРРБ

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *