Възнесение Господне отбелязаха с водосвет в сухиндолското село Красно градище

0

 

Храмовият празник на църквата „Св. Възнесение Господне“ почетоха в сухиндолското село Красно градище. Десетки жители и гости на селото се събраха в храма, който тази година стана на 199 години.

Празничен водосвет отслужи отец Христо, който поръси за здраве. На празника присъстваха зам.-кметът на Община Сухиндол Петьо Русев, председателят на Общинския съвет Борислав Вълев, кметският наместник на селото Татяна Василева, както и кметските наместници от всички населени места в общината.

От днес започва и дарителската кампания за набиране на средства във връзка с честването на 200 години от основаването на храма. Той е изграден през 1822 година и е един от най-старите в Северна България.

„Тази година честваме 199 години. Надявам се за догодина да намерим дарители и спонсори, за да направим подобаващо честване. Св. Възнесение Господне се празнува 40 дни след Великден, затова храмовият празник не е с фиксирана дата. Макар и в селото да живеят малко хора, те се радват на храма, който е един от най-красивите“, сподели кметският наместник Татяна Василева.

Храмът „Св. Възнесение Господне“ беше цялостно ремонтиран през 2010 година с помощта на Община Сухиндол.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *