Административния съд посрещна колежаните от ЧПГ „АК – АРКУС“ от програмата „Отворени съдилища и прокуратури“  

0

 

 

И тази учебна година Административен съд – Велико Търново посрещна колежаните от ЧПГ „АК – Аркус“, които взеха участие в Образователната програма „Съдебната система – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Както магистратите, така и учениците с вълнение очакват превърналото се в традиция посещение в съда. Наблюдаването на реален съдебен процес и възможността за свободно общуване и поставяне на въпроси на съдиите представлява нескрит интерес за гимназистите. Ежегодно председателят на Административен съд – Велико Търново беседва с децата и ги удостоява със сертификат за участие и подаръци от Висшия съдебен съвет – Конституция на Република България и информационни брошури за съдебната власт. Тази година съдия Чемширов разкри пред участниците в Образователната програма и някой недостъпни за обикновените посетители на съда помещения в сградата, като информационната обиколка видимо предизвика любопитство и породи въпроси. Единадесетокласниците с внимание изслушаха представената от съдия Костова тема за професията на съдията и изложението на съдия Данаилова за административното право.

Възпитаниците на гимназията споделят, че инициативите, организирани по Образователната програма са „полезни, защото рядко учат за тази сфера в училище“, „успяват да разберат неща, които преди са им били непонятни“ и „имат възможност отблизо да се докоснат до работата в административния съд“. Както уроците, изнесени от съдия Костова и съдия Данаилова, така и заниманията, състояли се в сградата на съда на 11.06.2021 г., са оценени от участниците като „образователни и по-интересни, отколкото са очаквали“.

От изключителна важност за работата на административните съдии от Велико Търново по програмата е високата оценка, дадена от госпожа Иваничка Славчева – преподавател по философия в ЧПГ „АК – Аркус“. По нейни думи Образователната програма е изключително полезна за гражданското образование на подрастващите. Темите са свързани с учебния материал и разширяват знанията на учениците в сферата на правната наука, като се представят изключително професионално и точно. Презентациите, които съдиите предоставят, намират широка употреба в самоподготовката и работата по проекти. Както за учениците, така и за госпожа Славчева най-интересната част от програмата е организираното посещение в сградата на Административен съд – Велико Търново, тъй като учениците се докосват до същността на съдийската работа, а за някои от тях това е мотив при избора на бъдеща професия.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *