Великотърновският театър представя на Царевец операта „Травиата“ на Верди

0

 

 

Операта “Травиата” на именития италиански оперен майстор Джузепе Верди ще представи на откритата сцена на крепостта „Царевец“ във Велико Търново екипът на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“. Спектакълът е част от афиша на Шести летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“, а неговата премиера ще бъде на 16 юли от 21 часа в двореца на българските царе на Царевец.

Във великотърновския театър вече започнаха репетициите на „Травиата“, която е една от най-популярните и поставяни опери в света. Със солисти, оркестър, хор и балет работи гост-режисьорът Петко Бонев. Диригент-постановчик е доц. Георги Патриков, диригент – Васил Вълчев, а сценографията и костюмите са поверени на Лидия Къркеланова. С хореографията в спектакъла се е заела Катя Богданова, хормайстор е Яница Брънзелова, концертмайстор – Милена Байнова.

Операта „Травиата“ съчетава по уникален начин музикалната и театралната драматургия, което създава условия да се получи наистина въздействащ от към емоции и чувства спектакъл, категоричен е режисьорът Петко Бонев. По думите му особено въздействащи са контрастите между любов и ревност, двуличие и омраза. Той призна, че екипът работи усилено, за да достави огромно естетическо удоволствие на публиката, провокирайки в пълна сила нейните чувства.

Историята за жената куртизанка, която принася в жертва краткия си миг на щастие, а след това и любовта си, за да спаси „фамилната чест” на своя любим, вълнува публиката в цял свят от 1853 г., когато във Венеция спектакълът е представен за първи път пред публика. Сюжетът разказва за нещастната любов на Виолета Валери и Алфред. Точно когато се разпалват техните чувства, се появява бащата на Алфред, който прави всичко възможно да ги раздели. Двамата влюбени преминават през много повратности, за да стигне операта до трагичния си край – Виолета Валери умира сама и болна, а Алфред съжалява за безразсъдната си постъпка, когато вече е твърде късно да поправи каквото и да било.

Операта „Травиата“ на Верди е създадена по романа „Дамата с камелиите“ на Александър Дюма-син. През 1852 г. композиторът вижда в Париж драмата, в която е претворен нашумелия тогава роман, и възлага на своя постоянен литературен сътрудник Франческо Мария Пиаве да напише по нея либрето. Съдържанието на драмата е съкратено, броят на действащите лица – намален, променено е дори заглавието – „Травиата“ (от италиански „безпътна жена“). Това е първата италианска опера със сюжет, герои и костюми, взети от съвремието на автора. Едно доказателство за безсмъртието на тази творба са думите на Дюма-син: „След петдесет години никой няма да си спомня моята „Дама с камелиите“, но Верди я обезсмърти.“ И наистина, Виолета Валери пее, умира и възкръсва на сцената до днес.

Билети за операта „Травиата“ на Верди се продават на касата на МДТ „Константин Кисимов“ и в Туристически информационен център на ул. „Христо Ботев” № 5 във Велико Търново, както и онлайн в мрежата на Еventim.bg и Grabo.bg. Специален подарък за зрителите е аудио-визуалното шоу „Царевград Търнов – звук и светлина“, което ще се излъчи след края на спектакъла. При провеждането на събитието ще бъдат спазени необходимите противоепидемични мерки.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *