Теодор Тутеков от ШК „Асеневци” с отлично представяне на международния опен турнир купа „Ропотамо” в Приморско

0

 

 

Представителят на ШК „Асеневци” Теодор Тутеков завърши успешно участието си в международния шахматен турнир „Ропотамо”, който се проведе от от 6-ти до 13-ти юни в ММЦ Приморско. Младият шахматен талант постигна 4 ремита и 1 победа от 9 партии. Конкуренцията бе жестока: 125 опитни състезатели от 13 различни държави, повечето от които професионални шахматисти с международни звания, заемащи трайно място на българския и международния шахматен подиум през годините. С този си резултат, който сумарно прави 3 точки от 9 възможни, малкият рицар на ШК „Асеневци” покачи шахматния си рейтинг с 87 точки. Подобен ръст на елото се постига много трудно в рамките на един турнир, категорични са треньорите му Цвета Галунова и Даян Нинов, които следиха неотлъчно малкия шахматист и го подготвяха за всяка една от срещите, макар и онлайн.

ШК „Асеневци” бе първият шахматен клуб, който стартира тренировки във виртуалното пространство още в средата на март месец 2020г. От тогава ръководителите на клуба развиха много онлайн платформата си за тренировки и към момента това им позволява да не губят връзка с децата си, каквито и ограничителни мерки да въведе правителството.

„Турнирът в Приморско беше изключително силен за нивото на Теди. От опита си като професионален състезател обаче знам колко голямо е израстването и ползата след среща с толкова силни състезатели. Винаги съм вярвала, че примерът лежи в основата на промяната, а възможността Теди да се състезава в един турнир с толкова известни имена в шахмата, несъмнено ще му даде нужната инерция, за да продължи с още по-голяма скорост своето развитие”,  коментира личният му треньор – международната майсторка Цвета Галунова.

През април тази година Теодор Тутеков извоюва титлата „шампион на България за ученици до 11г.” в края на месеца в гр. Априлци предстоят и другите държавни първенства, които ще излъчат шампионите на България в четните възрастови групи и ще осигурят квоти за участие на световно първенство. Там Теди ще се състезава в групата на момчетата до 10 години.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *