5-годишно дете почина след задавяне с храна в МОБАЛ, от болницата дадоха подробности за трагичния инцидент

0

5-годишно момиченце е починало в областната болница във Велико Търново, след като се е задавило с храна. Подробности за трагичния инцидент предостави на медиите медицинският директор на МОБАЛ д-р Гарева.

Тя определи случая като голяма трагедия както за екипа на болницата, така и на детско отделение, и на роднините. Инцидентът се е случил в неделя,  в стая в детското отделение, в която са били настанени 5-годишното дете и дядо му. То е било прието същия ден по обяд с кашлица и затруднено дишане. Лекувано е вкъщи няколко дена с антибиотик, но е започнало да повръща и това е затруднило приема на лекарствата. По тази причина близките му го водят в детско отделение, където са му направени изследвания и му е поставена диагноза бронхиолит. Назначена е терапия. Около 17,30 часа сестрата влиза в стаята, за да му направи мускулна инжекция, на която то реагирало с плач. После тя преминала в другата стая.

Дядото дал на детето кренвирш, след което то започнало да повръща и се отпуснало. Той изтичал да извика сестрата, тя се върнала и видяла, че детето е посиняло, а около него има масивни следи от повръщане. Взела детето на ръце и го пренесла в стаята за интензивно лечение, където дежурната лекарка в този момент обслужвала друго дете. Незабавно са започнати дейности по освобождаване на дихателните пътища на детето, извикан е и реаниматор. След идването му тези дейности продължават, направена е интубация и обдишване, сърдечно-съдов масаж, но сърдечната дейност на детето не се възстановила.

На въпрос защо веднага не са уведомени полицията и прокуратурата, които са се сезирали от медиите, д-р Гарева обясни, че е трябвало да бъдат предприети незабавни действия по снемане на обяснения от персонала, от дежурния екип и от началника на отделението. Назначена е вътрешноболнична проверка, образувано е  досъдебно производство.

Това е трагичен инцидент, потресени сме всички ние. Днес разговарях с бабата и вуйчото, очаква се и родителите на детето да се приберат от чужбина, посочи д-р Гарева. Вече има становище на лекарите за причината за леталния край на детето, но засега от ръководството се въздържат да я коментират, докато не приключи разследването на компетентните органи. Д-р Гарева не отрече, че най-вероятно вероятно детето е починало от задушаване. Остатъци от храна са били аспирирани в трахеята му, и голямо количество от тях са били извадени при реанимационните дейности.

До петък се очаква да приключи вътрешноболничната проверка за нещастния случай.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *