Нов успех на Денислав Христов от ШК „Маринополци” – състезател на вече утвърдения шахматен център в Павликени

 

 

Павликенският шахматист Денислав Христов от ШК „Маринополци” отново блесна на шахматната сцена, надделявайки над конкуренцията в турнира „Шампионите на Асеневци”, където участие взеха част от изявените деца от школата на клуба. Малките шахматисти играха от 6-ти до 10-ти юни в двойна кръгова система, класически шахмат, на контрола 90 минути + 30 секунди на ход. Дени показа блестяща игра, и въпреки откъсването му в последните месеци, той бързо възвърна своята форма.

„Много бяхме щастливи, когато Дени прие нашата покана да се включи в „Шампионите на Асеневци”, турнир, който направихме, за да уважим силните си деца и да им дадем възможност да загреят на класическата контрола преди важните държавни първенства, които предстоят през идните два месеца. Денислав е неизменна част от нашия отбор: това дете израсна пред очите ни, под наше ръководство той взе участие в различни турнири от шахматната география на България. Дени бе и една от причините да основем местния клуб „Маринополци”, за да може талантливото дете да носи успехи за своя град Павликени”, споделят ръководителите на ШК „Асеневци” и основатели на ШК „Маринополци” Цвета Галунова и Даян Нинов.

През 2019г. Денислав Христов спечели приза „Спортист номер 2 на Община Павликени”, а неговият личен треньор Даян Нинов – треньор номер 1 на Общината.

Павликени е град с богати шахматни традиции от края на миналия век. Позабравени в първите 15-на години от XXI век, те започват да се възстановяват малко по малко, когато през 2016г. Цвета Галунова и Даян Нинов, в ролята си на ръководители на шахматен клуб „Асеневци”, се срещат с кмета на Общината инж. Емануил Манолов и му предлагат съвместно  да работят за възраждането на шахматната слава на Павликени.

„Инж. Емануил Манолов радушно приветства нашите идеи. В плод на сътрудничеството ни скоро бе организирано и първото издание на купа „Маринополци”, която вече е традиционен турнир и се провежда за шеста поредна година. Павликени е била любима шахматна дестинация на спортисти от цяла България, Централна и Източна Европа през последните 13 години на миналия век. Славата на града като шахматен център започна много бързо да се възвръща – това пролича от огромния интерес още в първото издание на турнира, когато участие взеха около 100 участници от България и чужбина. Днес Павликени вече заема трайно място в шахматната карта на България, традиционните турнири са вече два: „Павликяни” и „Маринополци”, като огромният интерес ни провокира през тази година да подготвим и трети турнир, за който ще положим усилия също да стане традиционен, с което ще направим още по-богат шахматния календар в този вече утвърден шахматен център.

Сърдечно благодарим на инж. Емануил Манолов, коментират още ръководителите на ШК „Маринополци” Цвета Галунова и Даян Нинов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!