Проф. д-р Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС в Свищов: Здравна реформа не се прави по време на пандемия, нито от служебно правителство

Със 100 % беше увеличена субсидията за общинските болници по време на управлението на кабинета Борисов – от 30 млн. лв. тя нарасна на 60 млн. лв. и това стана благодарение на партньорството на Министерството на здравеопазването с Националното сдружение на общините в България. Това заяви в Свищов проф. Костадин Ангелов, водач на листата на ГЕРБ-СДС за Великотърновски избирателен район, който посети болницата в крайдунавския град, заедно с кандидатите за народни представители Росица Димитрова и Станислава Стоянова.

Дигитализацията и електронизацията на здравеопазването са особено важни, за да се улесни достъпът на пациентите до лечебни заведения в други градове и чужбина. Електронните рецепти, които ще постъпват в пациентското досие, ще помогнат на лекарите в дадената болница да направят бърза справка за пациента – епикризи, рецепти, зъбен статус, кръвна група, неблагоприятни събития. Тогава за всеки пациент може да бъде оказана важна, дори животоспасяваща помощ, посочи бившият министър на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов.

Лекарите имаха резерви да работят в ковид-отделението на болницата в Свищов, персоналът не беше достатъчно мотивиран. Само за два месеца направихме системата да отговори на повишените изисквания, посочи проф. Ангелов. В хода на една пандемична криза в целия свят реформи в здравеопазването не се правят. Те не се правят и от служебно правителство, което обещава реформи. Това е все едно някой турист от Румъния да внесе при кмета на Свищов промяна на градоустройствения план в града. България е парламентарна република и една такава реформа трябва да се обсъди в Народното събрание, а не да се прави от служебното правителство, категоричен е проф. Ангелов.

Болниците имат нужди от млади хора. Тристълбовото финансиране за млади лекари и сестри е реално решение за повече доходи на здравните специалисти. Това е начинът да мотивираме младите кадри да останат в градовете и да се развиват и той е заложен в цяла система от мерки в програмата на ГЕРБ-СДС, заяви още проф. Ангелов. Премахването на лимитите за финансирането на болниците означава, че лечебното заведение в Свищов ще се закрие, парите ще намаляват във времето, предупреди за опасностите от необмислените реформи в здравеопазването проф. Ангелов. По думите му това означава да се увеличат парите към определени болници, предимно частни. Трябва да имаме защитени болници, а не дива конкуренция. Това е недопустимо за здравеопазването, категоричен е водачът на листата на ГЕРБ-СДС.

Кандидатът за народен представител и експерт в социалната и здравна сфера Росица Димитрова подчерта, че ГЕРБ-СДС продължава да търси най-добрите и адекватни решения, за да може всеки човек да получи подкрепа, да се намерят най-добрите и адекватни решения. По думите й коалицията има много ясни, конкретни и изпълними цели в секторната политика, които ще осигурят и устойчивост, и продължаване на тенденцията за ръст на финансирането и доходите на социалните работници. Само със стабилно правителство, което познава проблемите в нашето ежедневие, това ще се случи, завърши Димитрова.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!