Участници от 24 държавище вземат участие в Международния летен семинар по български език и култура във ВТУ

0
75 участници от 24 държави от 3 континента (Европа, Азия и Африка) ще вземат участие в 44. Международен летен семинар по български език и култура, който по традиция ще се проведе във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ от 12 юли до 1 август 2021 г.
Най-многобройни са традиционните групи – от Полша, Италия, Румъния, Русия, Германия, Гърция и Сърбия и т.н.
Най-младият участник в тазгодишното издание на семинара е Мария Олексюк на 18 години – от Украйна, а най-възрастният – Уолтър Елиът от Англия на 70 години.
По традиция най-голяма е групата на студентите българисти, докторантите, преподавателите и преводачите. Това са хора, които активно се занимават с български език. В семинара се включват участници с различни професии – учители, журналисти, банков служител, географ, социален работник, инженер и др. Доказателство за успеха на семинара е фактът, че и тази година има 15 участници, които са го посещавали вече в предходни години.
Програмата на семинара включва практически обучения по български език и шест специализирани семинара, съобразени с интересите на участниците: съвременен български език; съвременна българската литература, българско изобразителното изкуство; съвременно българско кино; български фолклор; история и култура на България. В рамките на две седмици, участниците ще изучават български песни и народни танци. По традиция са предвидени и две екскурзии, които ще запознаят гостите с красотата на българските градове. Последните дни от семинара участниците ще бъдат на българското Черноморие в курортен комплекс Албена.
Международният летен семинар по български език и култура се организира от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ с подкрепата на Министерството на образованието и науката на Република България и със съдействието на Община Велико Търново. Основната цел на семинара по български език и култура е да утвърждава българистиката в чужбина.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *