Близо 900 зрители са аплодирали детските спектакли на великотърновския театър

0

Близо 900 зрители са аплодирали детските спектакли на Музикално-драматичния спектакъл „Константин Кисимов“ във Велико Търново, съобщи директорът Васил Вълчев. Той допълни, че през последните два месеца великотърновските артисти са изиграли общо седем представления за детска публика, а интересът към тях е голям.

Съботните спектакли за малките зрители бяха възстановени през април с мюзикъла „Патиланци“ на композитора Александър Йосифов. Либретото на Банчо Банов е по мотиви от обичаните разкази на Ран Босилек, с които са израснали поколения български деца. След това беше представен и мюзикълът „Четиримата близнаци“, създаден по пиесата „Приказка за калпаците” от Панчо Панчев – Дядо Пънч и музика на композитора Георги Костов. През май детската аудитория беше изненадана с две представления на „Пипи Дългото чорапче”. Постановката е по романа на Астрид Линдгрен, адаптация на текста, режисура и сценография – Стефан Методиев, композитор – Михаил Шишков.

На най-голям интерес се радва известната симфонична приказка „Петя и вълкът“ от Сергей Прокофиев. Премиерата на обичаното музикално заглавие бе в Международния ден на детето, а трите представления, играни досега през юни, са гледали около 400 души. Спектакълът ще бъде представен и на 19 юни /събота/ от 11 часа в голяма зала на театъра.

„Петя и вълкът“ е красива музикална приказка, в която чрез игра и забавление малките зрители се запознават с инструментите от симфоничния оркестър. Интересното е, че образът на всеки герой в произведението се пресъздава чрез характерна тема, изпълнена от различен музикален инструмент или група инструменти. Образът на Петя е представен чрез струнните инструменти, а този на вълка – чрез валдхорни. Музикалният образ на дядото е пресъздаден чрез музикални партии на фагот. Птичката „звучи“ чрез изпълнение на флейта, патицата – чрез обой, а котката – чрез кларинет. Ударните инструменти озвучават ловците.

Великолепният спектакъл на „Петя и вълкът“ за великотърновска сцена е сътворен от режисьора Даниела Христова, диригент е Васил Вълчев, а над сценографията работи Христина Стоилова. В симфоничната приказка участват актьорите Стефка Златкова, Лиляна Иванова и Тони Христова заедно с оркестъра на МДТ „Константин Кисимов“. Разказвач в приказката е Цветелин Илчев.

Билети за симфоничната приказка за деца „Петя и вълкът“ се продават на касата на великотърновския театър.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *