С кукери, гайди и каракачани започна Деветият събор на овцевъдите

0

Днес беше открито Деветото издание на Събора на овцевъдите в България. Дъждът не попречи на доброто настроение на многобройните посетители и гости, които още в първия ден се качиха на поляните до манастира „Св.св. Петър и Павел“ край Лясковец, за да се насладят на фолклорната програма, да разгледат пъстрите сергии  и щандове, и шатрите с животни.

Лентата на събора беше прерязана от съпредседателя на овцевъдната асоциация Симеон Караколев и д-р Ивелина Гецова, кмет на община Лясковец. На откриването присъстваха заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Крум Неделков, областният управител на Велико Търново Георги Гугучков, кметовете на Велико Търново инж. Даниел Панов, на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев и други.

Кукери от Разлог, оркестър „101 каба гайди“, танцов състав на каракачаните в Карлово със своите неповторими изпълнения развълнуваха публиката и дадоха начало на събора.

Организатор на събитието е Националната овцевъдна и козевъдна асоциция със съдействието на Министерството на земеделието и храните, и с подкрепата на общините Лясковец, Велико Търново и Горна Оряховица.

Щастлива съм, че именно на лясковска територия се провежда най-мащабното фермерско събитие в България, каза в приветствието си кметът на Лясковец д-р Ивелина Гецова.

Над 120 дка е площта, на която се провежда мащабното събитие. Шатрата за изложение на селскостопански животни тази година е увеличена с близо 200 кв. м и вече е над 1100 кв. м. В нея са показани повече от 1000 чистопородни овце, кози, кучета и коне. В рамките на събора има и представяне на селскостопанска техника и оборудване, а около 80 майстори занаятчии демонстрират своите умения.

Три дена продължава събора, по време на който ще има много атракции, ще бъдат представени новостите в животновъдния бранш, млечните и месните продукти и занаятчийството,  старинни обичаи и т.н. Новото тази година е създаването на етнозона „Чифликът“, в която ще се пресъздаде селскостопански двор от близкото минало. В този участък ще има различни демонстрации, патриотични игри, уроци по кавал и гайда, декоративни животни и други. За пръв път в историята на събора има изнесен информационен щанд на аграрното министерство и фонд „Земеделие“ и това ще даде шанс на много фермери да представят казусите, които ги вълнуват.

В кулинарното шоу „В търсене на изгубения вкус“ се включат самодейци от различни региони, които ще пресъздадат локална кухня – пататници, боб, хляб в подница и други. Жените от пенсионерския клуб в лясковското село Козаревец вече представят на посетителите своите баници и пататници.

Стопани ще премерят сили в надпревари за стрижба с овчарска ножица и ръчно доене и още много други игри, съревнования, изложби и творителници. Много забавления за малчуганите са предвидени в специалния кът „Творителница“, където деца ще могат  да се забавляват,  да рисуват, оцветяват, апликират.

Над 2500 участници ще се изявят във фолклорния конкурс „Заблеяло ми агънце“. Вечерната програма включва  изпълнения на нестинари, а в атракциите ще се изявят членовете на  прабългарската школа по оцеляване „БагаТур“.

сн. Милка Йотова и Община Велико Търново

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *