Музикантът Калин Вельов: „Велико Търново има потенциал да се превърне в международен туристически център на много високо ниво“

0

Велико Търново е град, който буквално „бълбука“ от живот. Духовната и историческа столица на България има потенциал да стане международен туристически център и голяма заслуга за това има кметът Даниел Панов. Той ясно е осъзнал колко е важен туризмът за развитието на общината и от години работи успешно в тази посока. Това заяви за „Болярски новини“ популярният музикант Калин Вельов, който отскоро навлезе и в политиката като депутат от ПП ГЕРБ. Перкусионистът беше предложен и за министър на културата в проекта за правителство на партията на Бойко Борисов за съставяне на мандат, след разпускане на 45-ото Народно събрание.

На 13 юни вечерта Калин Вельов зарадва великотърновската публика с незабравим концерт на своята група „Тумбаито“, като в проявата се включиха салса клубове от града и талантите от Junior Band.

С този концерт, освен да представим нашето изкуство, искахме да покажем един много важен модел за развитие на културата, а именно – интензивно смесване на културни проекти от различни райони, посочи Вельов. До този извод той е достигнал след срещите си с културни дейци от почти всички областни центрове в страната, които проведе като народен представител. Идеите и мненията от тези дискусии са заложени в неговата програма за развитието на културата в страната, чиято първа част е посветена на културния туризъм.

„Тумбаито“ е столична група с най-добрите изпълнители- инструменталисти – Мишо Йосифов, Вили Стоянов, Борко Тасев  и др. Ние свирихме с талантите от местния „Джуниър Бенд“ , а отпред танцуваха великотърновските латино школи. Това взаимодействие трябва да се случва в цяла България, категоричен е Вельов. В програмата, която той е подготвил на база разговорите и срещите с културни дейци от страната,  с Националното сдружение на общините, Министерството на културата и Министерството на туризма, е заложена именно  възможността за културен обмен между градовете и изграждане на информационна система. Когато дадена Община извън столицата кани известен изпълнител, да мисли как неговото участие може да се интегрира и да се даде стимул на местните изпълнители, творци и артисти, на местната културна общност, обяснява Калин Вельов.

По думите му София генерира основния културен продукт, с по-висока стойност – там билетите са по-скъпи, публиката е по-голяма и това засенчва не по-малко стойностни културни проекти в различни краища на страната. Затова трябва да се мисли за стимулиране на местните културни общности.

Туризмът е двигател за културната индустрия, той „вкарва“ публиката, независимо дали дадено събитие се провежда в музея, в концертна или изложбена зала, посочва още музикантът.

Според бившия депутат е тревожна тенденцията, наложена от служебния министър на културата, да се плашат културните институции със затваряне и фокусирането върху някакви хипотетични „чудовищни“ нарушения в сектора. Театри и други институции  масово започват да свалят от програмите си постановки, представления, защото се притесняват, че няма да им бъде одобрен бюджета и това спъва работата им, посочва Вельов.

Той призова българите да не се доверяват на фалшиви новини, които ни заливат непрекъснато от социалните мрежи и напомни, че сме в челните редици на европейските държави в тази област. Фалшивите новини ни манипулират и ни карат да вземаме грешни решения, които ни водят до поредния грешен избор, подчерта музикантът.

Добре е да четем повече, да сме информирани, за да не се залъгваме по красиви думи и празни обещания. Понякога бързо забравяме и това позволява политици, които преди 10-15 години са разочаровали избирателите си с неадекватни действия, сега да се връщат като нови лица с нови обещания, допълни Вельов.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *