Близо 1 700 изпълнители от страната идват за ХVІ издание на Петропавловския събор

0

Близо 1700 изпълнители от цялата страна ще се съберат на 26 и 27 юни (събота и неделя) в околностите на Лясковец за ХVІ-то издание на Петропавловския събор на народното творчество. Това е най-голямото фолклорно събитие за Северна България, спечелило си името „малката Копривщица”. Форумът се организира от общините Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец. Съборът се провежда под патронажа на кметовете на трите общини.
Информация за предстоящи събор днес бе предоставена на медиите от кмета на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, заместник-кмета на Община Велико Търново Снежана Данева – Иванова и кмета на Община Лясковец д-р Ивелина Гецова.
Официалното откриване на ХVІ-то издание на Петропавловския събор е на 26 юни (събота) от 11.30 ч. на каменната сцена до манастира „Св. св. Петър и Павел”. Откриването се прави на ротационен принцип от кметовете на трите общини. Тази година символичен домакин на Петропавловският събор на народното творчество е Община Горна Оряховица, затова и фолклорният песенен форум ще бъде открит от кмета инж. Добромир Добрев. Началото ще бъде дадено с емблематичната песен „Хоро се вие край манастира”. По традиция съборът се открива от Фолклорен ансамбъл „Сидер войвода“ при НЧ „Напредък – 1869“ – Горна Оряховица.
Заради пандемията тази година броят на участниците е по-малък, затова и през двата дни изпълнителите ще ес изявяват само на една сцена. В продължение на два дни публиката ще види 180 изпълнения на 1680 участници от всички краища на България.
Тази година международното участие в Събора е представено от Народен ансамбъл „Изворче“ от село Викторовка, Република Молдова. Селището е основано през 1829 г., като коренът на неговите първи жители е от българското село Кортен. В репертоара на ансамбъла са включени автентични български песни, обичаи, хора и ръченици.
И през двата дни изпълненията ще започват в 08.30 ч.
Най-възрастният участник е на 90 години – Георги Цоков от Хор за обработен фолклор „Зорница“ с. Пчелище, община Велико Търново. Има и още шест участнички на над 70 и над 80-годишна възраст.
Най-малкият участник е Елеонора Дениславова, която е само на 1 година и половина. Тя е от гр. Търговище и ще участва в обичая „Крадене на дете“. Сред най-малките участници има изпълнители на 3, 5 и 8 години.
Петропавловският събор има конкурсен характер и организаторите са поканили творческа комисия, която ще определя най-добре представилите се в отделните жанрове. Председател на журито е акад. Крум Георгиев – доайен на българската фолклористика, етнолог, композитор, диригент, кавалер на международната награда „Оскар“ за фолклор. Носител е на най-високата награда на министерството на културата – огърлие „Златен век“, член е на Международната академия за традиционно изкуство.
Членове на журито са: проф. д-р Елена Кутева – музиковед, изкуствовед, дъщеря на основателя на световно известния фолклорен ансамбъл Филип Кутев“ и дългогодишен негов директор; проф. д-р Даниела Дженева – декан на факултета „Музикален фолклор и хореография“в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, главен художествен ръководител на ансамбъл „Тракия“ и д-р Илия Вълев – доктор по етнология, уредник-етнолог в Регионалния исторически музей във велико Търново, етнограф и историк.
Гости-изпълнители на форума са певиците от Квартет „Славей“, които отбелязват 30-годишна творческа дейност като квартет.
Всички участници в Петропавловския събор ще получат грамоти за участие и сувенир със знака на събора.
Ще бъдат присъдени също и 18 лауреатски награди, всяка от които на стойност 100 лв., както и диплом и специален плакет.
Ще бъдат връчени три специални парични награди на кметовете на трите общини, под чиито патронаж се провежда Събора. Всяка от наградите е в размер на 200 лв. Сумата ще бъде придружена със специален плакет и диплом.
Община Горна Оряховица тази година на Петропавловския събор ще бъде представена от 20 творчески колектива и 14 индивидуални изпълнители от 7 читалища и едно средно училище.
Община Велико Търново ще се представи с18 творчески колектива и 5 индивидуални изпълнители от 9 читалища, 1 частно училище и 1 сдружение.
Община Лясковец ще бъде представена от 10 творчески колектива и 14 индивидуални изпълнители от 3 читалища и 3 пенсионерски клуба.
Началото на Петропавловския събор на народното творчество е поставено през 1993 г. от общините Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец. До 1995 г. се провежда ежегодно с участието само на фолклорни колективи от региона, а от 1997 г. става национален и се провежда на всеки две години в навечерието на Петровден в околностите на манастира „Св. Св. Петър и Павел” над Лясковец. В Петропавловския събор вземат участие колективи от всички етнографски области, представяйки фолклорното танцово, словесно и музикално богатство на България.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *