Модерна хибридна операционна вече има в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“

0

Модерна хибридна операционна има вече областната болница „Д-р Стефан Черкезов“във Велико Търново. Тя е оборудвана за нуждите на отделението по съдова хирургия и от утре в нея ще се прилагат най-нови методи за лечение на артериални и венозни болести.

1,3 млн. лева бяха отпуснати от Министерството на здравеопазването за новата операционна. Отделението е с трето ниво на компетентност,  в него могат да се прилагат оперативни интервенции, каквито има в университетски болници и в лечебни заведения с висок технологичен потенциал.

Новата операционна се помещава в преустроено помещение в МОБАЛ, което е оборудвано със съвременна техника. В него ще работят петима съдови хирурзи  – доайенът д-р Иван Андронов, младите медици д-р Константин Грудков и д-р Любослав Шкварла, както и колегите им д-р Ангел Григоров и д-р Пламен Денчев.

Д-р Шкварла и д-р Грудков бяха привлечени от ръководството на МОБАЛ от София. Те са родени във Велико Търново, възпитаници са на ПМГ „Васил Друмев“.  Имат успешна кариера в престижни болници в София, както и  участия е множество международни обучения и форуми.

„Тази хибридна зала е доказателство, че  когато всички са впрегнати да работят в една посока, нещата се случват. Новата операционна дава нови възможности в съдовата хирургия за едноваскуларна работа.  Получихме всички разрешителни и вече може да се работят оперативни интервенции, които се провеждат в университетските болници и клиниките с висок технологичен потенциал“, каза изпълнителният директор на МОБАЛ д-р Стефан Филев.

Д-р Любослав Шкварла обясни, че хибридната операционна зала съчетава в себе си двата метода за лечение на съдова патология – чрез класическа хирургия и едноваскуларни процедури. Шансът, който ни се дава тук е да обединим двата метода и с по-малко оперативна интервенция да направим по-големи неща. Така например при аневризми на коремната област, сега имаме възможност пункционно, чрез гънките на краката, да сложим такава протеза, която да изолира тази аневризма и реално това е лечението на пациента. Това са модерните достижения на медицината и техниката, с които боравят всеки ден в Германия, Швейцария, Франция и т.н, посочи той.

Д-р Шкварла стартира кариерата си в Клиниката по съдова хирургия на болница „Св. Екатерина“, под ръководството на проф. Захариев. 12 години работи там, а след това се присъединява към екипа на болницата в Панагюрище, където с колегите си създават отделението по съдова хирургия.

Преди година се срещнах с д-р Филев, който изрази желание да покачим нивото на отделението, даде ни надежди и криле, каза още д-р Шкварла.

Д-р Константин Грудков започнал своя професионален път в Университетска болница „Лозенец“, където специализирал кардиохирургия, а в последствие станал редовен асистент в катедрата по хирургични болести на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 2014 г. придобил специалност по сърдечна хирургия, а през 2018 г. по съдова хирургия. Развивал се научно преподавателска дейност, а научните му интереси са насочени към болестите на каротидните артерии и ендоваскуларното лечение на венозни и артериални заболявания.

 

 

 

 

 

 

 

 

Двамата медици решават да се посветят на работа в родния си град, защото са наясно колко е голяма нуждата от медицински специалисти в населените места извън София.

От 28 юни д-р Шкварла и д-р Грудков ще провеждат профилактични прегледи в клиниката, а желаещите да се запишат могат да го направят на телефон  062 52 66 05.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *