В Дома за възрастни хора в Балван виха китки и венци за Еньовден

0

Трескава подготовка за утрешния светъл празник Еньовден имаше днес в Дома за възрастни хора в село Балван. Обитателите на социалната институция с голямо желание виха китки и венци, които по традиция ще бъдат хвърлени в течаща вода за здраве и благополучие. Заедно с бабите и дядовците в подготовката на празника се включиха и децата от Кризисния център за деца, жертва на трафик или насилие, които от години поддържат истинско приятелство с възрастните хора.

С голяма радост те посрещнаха и Росица Димитрова, директор на Дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ в Община Велико Търново, която от 14 години не е пропускала техен  празник. Тя подари на дома книгата „Столетниците – благословия или орисия“ на Мира Добрева, чиято премиера премина снощи при голям успех във Велико Търново, и дори почете откъси от нея на възрастните хора.

20 човека е капацитетът на Дома, който тази година ще навърши 14 години. Тук сме като едно голямо семейство и всички заедно преминахме през изпитанието на коронавирусната инфекция и социалната изолация, каза управителката на дома Веселка Иванова. Тя сподели, че ръководството и целият персонал не спират да търсят начини да направят живота на възрастните хора интересен и осмислен. Тук не се пропуска нито един личен празник на обитателите, а благодарение на компютърната техника и бързия интернет, осигурен от Общината във Велико Търново, бабите и дядовците могат освен на живо, да бъдат и виртуално със своите близки в България и зад граница.

100-годишната баба Радка, която на 9 юни отбеляза своя вековен юбилей, е талисманът на Дома, най-младата обитателка е 68-годишната Севда.

Най-голяма радост за обитателите е общуването им с децата от Кризисния център и от другите социални услуги в селото.

За Деня на възрастните хора 1 октомври те изработили трогателен плакат със свои послания на тема : „Какво означава за мен баба и дядо?“ После проучили хобитата и любимите занимания на обитателите и им направили специални картички. Заедно боядисвали яйца на Великден, гледали пътуващо комедийно шоу…

За Еньовден децата днес бяха направили специална изложба за билките и пано, посветено на празника.

42 човека чакат за настаняване в Дома, посочи Веселка Иванова. Тя не крие радостта си, че в екипа няма текучество, въпреки че заплатите на социалните работници и служителите далеч не отговоря на техните отговорности и усилия. Колкото и невероятно да звучи, но парите не са най-важното нещо в нашата работа. Големи и добри сърца и много обич към това, което правят е стимулът за членовете на екипа на Дома.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *