Над 300 души искат пълна екологична оценка и хидрогеоложки проучвания за устойчивостта на депото в Леденик

0

 

 

„Настояваме за пълна прозрачност на целия процес, за проверка и публично оповеставяне на резултатите, за да можем по пътя на местния референдум през есента да вземем обосновано и информирано решение за бъдещето на депото за строителни отпадъци в Леденик“.

Това заявяват в декларация, подписана от 302 души, жители на Леденик, Шемшево, както и няколко граждани, които имат имоти в двете населени места, но нямат регистрация по настоящ или постоянен адрес в селата.

Декларацията беше връчена от кмета на Леденик Антон Кръстев на председателстващия днешната сесия на местния парламент Росен Иванов.

„Ние, гражданите на Община Велико Търново, село Леденик и заинтересовани лица изразяваме общото си желание за по-чиста и по-безопасна околна среда в мястото, където живеем и отглеждаме децата си.

Депото за строителни отпадъци в землището на село Леденик поражда у нас основателно притеснение, че тези основни блага са поставени под заплаха.

Безконтролното разрастване на депото до превръщането му в незаконно сметище от огромен мащаб поставя в риск от екологична катастрофа както село Леденик, така и съседното село Шемшево. Съществува реална потенциална заплаха за живота и здравето на жителите на двете села.

Настояваме в най-скорошен порядък всички компетентни държавни органи в страната в рамките на правомощията си да извършат необходимите действия, които да дадат категоричен отговор на нашите притеснения, а именно:

Да бъде извършено пълно проучване на проекта на Община Велико Търново за изграждане на център за рециклиране на строителни отпадъци върху територията на настоящото депо за строителни отпадъци в землището на село Леденик. Следва да бъдат извършени пълна екологична оценка, геоложка и хидрогеоложка оценка на устойчивостта на терена, опасността от свличане и други бедствия, както и компексна оценка за опасността за здравето на населението в прилежащите територии“, е текстът на декларацията.

Както нееднократно информирахме бъдещето на депото предизвика широка обществена дискусия. То бе разисквано на заседание на Общинския съвет през април, а съвсем наскоро кметът на Леденик свика и обществено събрание. Темата очевидно е отворена и ще продължи.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *