Янаки Стоилов уважи откриването на новата сграда на Административния съд във В. Търново

0

 

 

Въпросът със закриването на районните съдилища в страната ще се решава след избирането на нов парламент. Това заяви по-рано днес във Велико Търново служебният правосъден министър Янаки Стоилов. Той дойде в болярския град за официалното откриване на новата сграда на Административния съд и направи коментар по актуалните теми. По думите му темата за районните съдилища, която провокира напрежение сред гилдията, не е от такава спешност, а се обсъжда в последните месеци от Висшия съдебен съвет. Решаването й ще стане едва след избора на ново Народно събрание и ново правителство.

По думите на Стоилов няма хаос в Агенцията по вписвания. Има обаче непоследователна практика, която е променена с промяната на ръководството.

„Ако има проблеми, те са от това, че има обжалвания на някои от подадените заявления. Надявам се, че съдът ще уеднакви своята практика и че тези въпроси ще бъдат решавани така, както са изискванията“, посочи министърът. Във връзка с установените около 1 милион нерегистрирани годишни финансови отчети той заяви, че е изискал да се изготви график в Агенцията по вписвания, така че към началото на следващата година да се влезе постепенно в ритъм.

Относно закона „Магнитски“ Янаки Стоилов коментира, че проблемите с корупцията са отдавна известни и няма как да не реагираме на такива въпроси.

„Необходимо е да се търси съвместяване на българския правен ред с актове, които по-нататък оказват влияние върху него. Но този въпрос стои на европейско ниво, затова в скорошен разговор с европейския комисар по правосъдието поставих въпроса, че е необходимо да се търси общоевропейско решение, тъй като това засяга и действието на правото на ЕС. Мисля, че той прие тази необходимост“, каза още правосъдния министър.

Снимка: regnews.net

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *