Предлагат улица във Велико Търново да носи името на бележития адвокат и общественик Марко Тотев

0

Улица във Велико Търново да бъде именувана на бележития адвокат и общественик Марко Тотев. Тази идея споделят кандидатите за народни представители от листата на ГЕРБ-СДС Станислав Стоянов и Росица Димитрова. Снощи те присъстваха на премиерата на книгата на Катя Митова – Ганева „Познатият непознат Марко Тотев“ в библиотеката на читалище „П.Р. Славейков“. Официалното представяне на книгата се състоя през октомври м. г. в залата на Музей „Възраждане и Учредително събрание“ в присъствието на целия юридически елит на страната, а за съдържанието й говори авторът на предговора – конституционният съдия проф. Атанас Семов.

Марко Тотев се е превърнал в еталон за неудачност, несполука, липса на късмет, но в действителност той е една много успяла, авторитетна и високо интелектуална личност, с проспериращо семейство, която заслужава да бъде реабилитирана в общественото съзнание, посочи авторката. Тя припомни, че освен като блестящ адвокат, чиито пледоарии са включени в учебниците по право, Тотев е виден общественик и политически активна личност. Той е бил председател на читалище „Надежда” и депутат в Четвъртото  Велико Народно събрание. Забележителното му семейство дава на Велико Търново трима видни генерали, а целият му живот е еталон за висок професионализъм, почтеност и морал.

Любопитни случки от живота на Марко Тотев и анекдоти, повечето от които сам пускал за себе си, също намират място на страниците на книгата.

Специално внимание в нея е отделено на забележителното семейство на адвоката, който е баща на двама видни български генерали – Георги и Никола Маркови. Всъщност генералите във фамилията били трима, защото дъщерята на Марко Тотев се омъжила за не по-малко авторитетния висш офицер  генерал Рашко Атанасов.

92 илюстрации, снимки, факсимилета на документи, лични архиви и др. съдържа книгата, което я прави най-пълното до момента изследване за личността на Марко Тотев, а върху нея авторката работи повече от 13 години.

„Познаният непознат Марко Тотев” е десета книга на  Катя Митова – Ганева, от които четири са в съавторство, а шест са самостоятелни. Нейно дело са сборниците „Велико Търново – непознато, любопитно и обичано”, „Споменъ за Търново”, двата тома „История на Великотърновската адвокатура”  и др. Тя е автор на повече от 60 научни и научно-популарни статии, сценарист е на пет филма на историческа тематика. За своята дейност е носител на наградата „Велико Търново, на почетен плакет на Народното събрание, както и на много други награди. Основна част от професионалната й кариера преминава в Регионалния исторически музей.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *