С много награди, музика, танци и светлинен спектакъл премина празникът на Лясковец

0
Празникът на Лясковец по традиция започна вчера още в ранните часове на Петровден с отслужване на Света литургия по случай храмовия празник на манастира „Св. Св. Петър и Павел”.

В горещата юнска вечер на централния площад в Лясковец дойдоха десетки гости и стотици лясковчани, за да се насладят на тържествата, които Община Лясковец беше подготвила, след едногодишните забрани за обществени събирания. В деня на светите апостоли Петър и Павел да почетат своите приятели лясковчани, в честванията се включиха инж. д-р Даниел Панов – председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България и кмет на община В. Търново, областният управител на В. Търново инж. Георги Гугучков, кметът на Елена инж. Дилян Млъзев, председателите на Общинските съвети на В. Търново и Горна Оряховица – Венцислав Спирдонов и Даниел Костадинов, секретари на общини, кандидат-депутати, директори на институции, организации и фирми, почетни и заслужили граждани.

Тържественият ритуал включваше водосвет, отслужен от лясковските свещеници и поздравления от кмета домакин д-р Гецова и от инж. Панов. Както всяка година бяха обявени и имената на заслужилите признание лясковчани. Кметът д-р Гецова и председателят на общинския съвет Георги Петров наградиха заслужилите отличията наши съграждани. Най-достойните лясковчани, бяха избрани от местния парламент на специално тържествено заседание. Тази година наградите за принос в развитието на Община Лясковец са шест.

В областта на бизнеса и икономиката отличието – почетен знак и диплом, заслужи „Армако Индъстрис” АД – едно от най-новите предприятия в Лясковец с доказани успехи през последните 4 години. В момента средната заетост в дружеството е 100 души, като тенденцията е да се разкриват и още нови работни места. С въвеждането на нови производствени мощности в бъдеще и със затварянето на технологичния цикъл, ще бъде осигурена допълнителна заетост. Въпреки, че дружеството е сравнително ново, то работи отлично на световните пазари и през кратковременното си съществуване на наша територия, „Армако Индъстрис” АД отлично успява да защити името си на надежден партньор и коректен работодател.

С годишна награда за заслуги към Община Лясковец в областта на културата бе удостоена ръководителката на театрален състав „Мелпомена“ Даниелка Райкова, която раздава своята любов към театъра и на лясковските деца. Още през 2009 година създава училищен театър „Млади таланти“. С деца и младежи като ръководител на театрален състав към читалището работи от 2015 година. Театралният състав „Мелпомена“ при читалище „Напредък-1870“ е създаден през октомври 2016 година по нейна инициатива и благодарение на умелото й ръководство младежите вече няколко години печелят престижни награди от фестивали на националните сцени. Зад гърба си имат седем успешно реализирани постановки.

В областта на образованието наградата за принос в развитието на Община Лясковец спечели Мариела Диманова – дългогодишен учител по български език и литература в Средно училище „Максим Райкович“. Тя е уважаван педагог и отличен специалист, който тридесет и девет години активно и целенасочено работи за утвърждаване авторитета на училището. С дългогодишната си отдаденост на децата, Мариела Диманова заслужи уважението и признателността на родителите, а професионализмът в работата й допринася не само за издигане авторитета на образователната институция, но и за изграждането на богата ценностна система в поколения млади хора от град Лясковец. Втората награда в област „Образование“ е за екипа на НУ „Цани Гинчев“. Училището с над 115-годишна история получава наградата заради множеството си отличия и иновативния подход, който прилага в обучението на децата. Неизброими са наградите на директора, учениците и учителите, на училището като институция. Едни от най-значимите са награда на директора за най-много назначени млади учители, награда за училището с най-широк спектър от иновации, награда за най-активно училище, награда за принос в утвърждаване мисията на кръжок „Четящият студент, четящото дете“, приз за заслуги към възраждане на Съюза на българските гимнастически дружества и редица други. Само през настоящата учебна година екипът е разработил и реализира дейности по десет проекта по национални програми на Министерството на образованието и науката, насочени към позитивна образователна среда и повишаване на детското благополучие.

В областта на социалната сфера, обществено-полезната дейност и благотворителното дело наградата е за Пепа Банова – председател на Демократичен съюз на жените, благодарение на която са осъществени куп благотворителни жестове към бедни, самотни, болни хора, деца сираци и хора в неравностойно положение. Винаги активна и неуморна в порива си към благородни дела, в името на доброто и хуманните каузи, Пепа Банова е отдадена изцяло на работата си и e основен двигател в осъществяване на всички инициативи, които дамите благодетелки си поставят за цел да реализират. През последната тежка ковидгодина те се постараха да откликнат на всеки зов за помощ. В добротворчеството, заедно с Банова и Демократичният съюз на жените, неотлъчно са и управителите на Домашния социален патронаж и на Дневния център за възрастни хора.

Наградата в област „Спорт“ е за Спортен клуб по ориентиране „Браун тим“. Още от 2007 година клубът привлича много деца от Лясковец, и от тогава до днес, вече 15 години, поколения деца и младежи от нашия град се състезават и носят престиж на великотърновския тим, печелейки многобройни награди в редица състезания. В момента в клуба тренират 40 деца и младежи от град Лясковец, като има и още по-млади попълнения, които ще носят утрешната слава на града ни. Дългогодишният труд на треньорското ръководство в лицето на Калин Пенчев и Мариела Терзиева, които заплениха децата още в началото към този спорт, е достоен за уважение. Благодарение на тяхната отдаденост, в Лясковец през изминалите години израснаха здрави, дисциплинирани, мотивирани и обичащи спорта и природата деца.

На Петровден д-р Гецова връчи наградите и на номинираните млади лясковчани, които получават Годишната ученическа награда на кмета, заради своите постижения през годината. Тези награди се присъждат на най-талантливите деца от Лясковска община, отличени в национални или международни състезания, конкурси и олимпиади през настоящата учебна година. Годишната награда получиха 12 ученици, а материалният й израз е парично поощрение и грамота. В област „Науки” бяха отличени 6 деца – Йоана Петрова, Димитър Генчев, Алина Алиева, Адриян Драгански, Виолета Николова и Ивайло Дюлгяров. В област „Български език и литература” награда получиха Паулина Паунова, Паолина Стойкова и Велизар Петров. В област „Изкуства“ наградите са за Елия Кълчишкова, Сиана Балакева и Ралица Генчева.

След тържествената церемония по награждаването на най-достойните лясковчани, празничната програма за Петровден продължи с веселие на централния площад „Възраждане”.

На сцената концертната програма откри лясковската звезда Никола Чочев, който пя за своите съграждани. За радост на гостите и жителите на Лясковец площадът беше озвучен и от прекрасните изпълнения на младия духов оркестър „Джуниър Бенд“ с ръководител Йордан Цветанов. Учениците от търновското училище „Емилиян Станев“ са големите победители от нашия регион, стигнали до почетното второ място в култовия формат „България търси талант“ и са гордост за всички жители на Великотърновска област. При включването си в празника на град Лясковец младежите поднесоха програма от своите най-добри изпълнения, станали част от музикалното предаване. В празничната вечер участва с избрани любими песни на публиката и фолк-певицата Цветелина, която вдигна на крака десетки граждани за празничното хоро. В по-късните часове завършек на вечерта сложи светлинен спектакъл на „Дрон-шоу България“. В небето изгряха красиви светлинни ефекти, изобразяващи българския трибагреник в очертанията на България, както и символите от логото на Лясковец – грозда и манастира. Със светлинни ефекти във висините беше изписано и Честит Петровден. Вечерта завърши с празнични илюминации и еуфория от звездния спектакъл.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *