Димитър Николов и Любен Дилов -син: „Държавата трябва да подкрепи медиите, засегнати от ковид кризата, които се борят с фалшивите новини“

0

Готови сме да предприемем инициатива за за директна финансова подкрепа на медии, засегнати икономически от Covid обстановката. Пределно наясно сме за трудностите, които изпитват в оцеляването си традиционните издания, които работят в замърсена и крайно фрагментирана пазарна среда.Категорични сме,че няма заплаха за свободата на изразяване, но авторската журналистика е под заплаха скоро да изчезне напълно! Това заявиха днес Димитър Николов, кандидат за народен представител от ГЕРБ-СДС за Великотърновски избирателен регион и Любен Дилов -син – водач на листата на ГЕРБ-СДС в Бургас. Те се срещнаха и дискутираха проблемите в бранша с управители, мениджъри, главни редактори и собственици на медии във Велико Търново. Срещата уважи и кметът на Велико Търново Даниел Панов.

Готовност за подобна инициатива е имало още в 45-то Народно събрание, в което Дилов и Николов бяха депутати,  но краткият живот на Парламента попречи тя да се реализира, затова двамата отново се ангажират с тази тема.

Такива практики има в други европейски държави. В момента авторската журналистика е под заплаха, а репортерите в тези медии са на първа линия в отразяването на кризата, но и в борбата с фалшивите новини, коментира Димитър Николов.

В предишния Парламент с колеги смятахме, че можем с подкрепата на гилдията в цялата страна да натиснем правителството, без значение кое е то. Философията е да се подкрепят не само медиите с твърди носители, които очевидно пострадаха най-много от кризата. Идеята е леко да насърчим тези медии, които пускат реални и отговорни новини и да им дадем подкрепа пред тези, които разпространяват жълти и фейк новини. Да, знаем, че е рисковано, сигурно ще ни упрекнат откъде накъде ние ще определяме кой какъв е, но начини има, има обществено допустими и прозрачни критерии – собственост, тираж, популярност, откога съществува, брой журналисти…  Детайлите не са интересни на широката аудитория, но смятаме, че това е много важно. Умните държави го направиха, подкрепиха медиите си и не защото ги купуват, а защото например като започне кампания за ваксиниране – каквато в момента няма и ще берем горчивите плодове на това, на кого разчиташ, освен на медиите? Не е номерът само да им плащаш да пускат платени съобщения, номерът е те да са реалните преносители на важното послание. Хората да разберат, че наистина понякога е въпрос на живот и смърт да предприемеш нещо, посочи Любен Дилов- син.

Аз специално вече съм започнал да говоря с мои колеги с отношение към медиите, към медийното законодателство, в следващия Парламент да опитаме възможно най-бързо да предложим такава програма, но да не се занимаваме със сложни обяснения защо е нужна, а да мине през Финансовото министерство и Министерството на здравеопазването. Иначе тръгваме по трънливия път да обясняваме защо тези, а не онези, защо така, а не иначе, откъде накъде ми определяте сайта като жълт… Държавата трябва да се загрижи, защото няма други способи. Колкото и да пропагандира собствените си информационни канали – сайтове на министерства и пр., те не са особено посещавани. Хората предпочитат да четат ретранслирана информация от медиите, а не сайтове на институции, каза още Любен Дилов-син.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *