Откриха обновеното хирургично отделение в МОБАЛ, до дни пускат и последно поколение нов скенер за 760 000 лева

0

Ремонтираното и обновено хирургично отделение беше открито днес в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново. В него са вложени около 350 000 лева, отпуснати от Министерството на здравеопазването.  До дни в лечебното заведение  ще бъде пуснат в експлоатация и нов, модерен 64-срезов скенер, който е с голяма мощност и с по-малко облъчване на пациентите, съобщи по време на тържеството директорът на болницата д-р Стефан Филев. Средствата за скенера също са отпуснати от МЗ.

Старият скенер е на повече от 9 години, а техниката в образната диагностика се развива с бързи темпове, посочи д-р Филев.

От утре стартира и процедурата за възлагане на обществена поръчка за ремонт на помещение, в което ще бъде преместено Отделението по ортопедия. То ще бъде  разположено срещу хирургията, а средствата за ремонтните дейности в размер на около 450 000 лева са изцяло от МОБАЛ.

Днес е Денят на светите братя Козма и Дамян, които са имали благодат да лекуват и ние сме щастливи, че сме техни наследници, каза шефът на хирургичното отделение д-р Николен Стойнов, който благодари на ръководството на болницата за усилията този ремонт да стане факт и с него да се предоставя качествена медицинска помощ на пациенти не само от област Велико Търново, но и от съседни региони.

Обновлението на хирургичното отделение ще бъде от полза както за пациентите, така и за медицинския екип. В него има четири ВИП стаи, останалите са с по три легла, със самостоятелни, санитарни възли,  климатици, хирургични легла и др.

Около 1000 човека годишно минават през отделението. Заради спрените планови операции по време на ковид кризата, сега списъкът с чакащи е дълъг, посочи д-р Стойнов.

Обновената хирургия и скенерът в МОБАЛ са факт броени дни, след като в стационара беше открита и модерна хибридна операционна за 1,3 млн. лева, за пациенти с тежки съдови заболявания.

Ремонтираната хирургия днес беше осветена от отец Славчо.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *