Теодор Тутеков от ШК „Асеневци” отново е шампион на България по шахмат

0

 

 

Възпитаникът на ШК „Асеневци” постигна още един голям успех в кариерата си. За втори път тази година Теодор Тутеков стана шампион на България по шахмат. След като през месец април извоюва титлата „държавен шампион за ученици до 11 години”, днес той се окичи и с още една престижна титла „държавен шампион за момчета до 10 години по ускорен шахмат”.

Общо 7 партии на контрола 15 минути + 10 секунди на ход изигра талантливият малък шахматист. Започна много обещаващо с 5 точки от 5 възможни. В 6-ти кръг претърпя поражение, което обаче той прие мъжки и се стегна, за да победи в последен кръг. Така с 6 точки от 7 възможни горнооряховският талант, в чиято група се бориха 36-те най-добри деца в тази възраст, излъчени от 12 шахматни клуба в цялата страна, заслужи титлата „шампион на България”.

„В първия игрови ден Теди победи във всичките си 5 партии. Поведе еднолично и с точка пред останалите. Това сякаш малко го пренави, той се видя победител, а имаше още две партии на следващия ден. Така се стигна и до сутрешната загуба, която много го разстрои, но показа, че е боец, и се пребори в последния кръг. В крайна сметка Теодор заслужи титлата. Това бе последен турнир от поредицата държавни първенства, които се проведоха в периода 27.06.-03.07 в гр. Априлци. Теди стана вицешампион по класически шах, на дисциплината блиц стана бронзов медалист, а в ускорената дисциплина допълни и златото към комплекта с медали. Конкуренцията бе голяма, но Теди бе сред фаворитите от самото начало. Той е дете, което тренира много и изпълнява всички задачи, които му поставям. Много лесно и приятно се работи с него, упоритостта и старанието му бяха възнаградени напълно заслужено!” – споделя неговата лична треньорка международната майсторка за жени Цвета Галунова. Принос за развитието на Теодор имат още фиде майсторът Даян Нинов, който е другият треньор в ШК „Асневци”, както и международният майстор Йордан Иванов, който помага за развитието на ендшпилното му майсторство.

Следващото състезание, което предстои на Теодор, са държавните първенства за деца от 12 до 20 години, които ще се проведат от 17-ти до 23-ти юли в Асеновград. Там Теди ще се състезава с батковците, но идеята е, че, когато играе с по-силни, се израства по-бързо, а това е и основната цел, която са си поставили Цвета и Теди.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *