Приказно начало на „Сцена на вековете“. Стотици аплодираха балета „Спящата красавица“

0

снимки: Марина Чамуркова – Недекова

Стотици зрители аплодираха снощи балета „Спящата красавица” от Чайковски на Държавна опера – Стара Загора. С постановката беше открит Шестият летен сезон на оперните театри „Сцена на вековете” – 2021 г.  Повече от два месеца любителите на изкуството ще се наслаждават на спектакли на откритата сцена на Царевец, поставени от Държавните опери в Стара Загора, Русе и Пловдив, Театрален музикален продуцентски център – Варна, Симфониета – Враца и МДТ „Константин Кисимов”. По традиция те ще бъдат на откритата сцена на царския дворец на крепостта „Царевец“.

Фантастичната музика на Чайковски в неговата непреходна приказка за спящата принцеса пренесе снощи зрителите в красивия и омагьосващ свят на изкуството. Фестивалът  беше открит от артистичния му директор маестро Владимир Бошнаков, който беше диригент и на оркестъра в постановката на Старозагорската опера. Феерията от цветове на сцената, майсторството на изпълнителите и вдъхновеното изпълнение на оркестъра заплени и омагьоса публиката.

Спектакълът  е в класически стил, хореографията е на базата на гениалната интерпретация на Мариус Петипа.

Постановката и режисурата са на големия руски танцьор, хореограф, филмов актьор и утвърден балетен предприемач и преподавател Андрей Босов, който работи по заглавието по покана на примабалерината Силвия Томова – художествен ръководител на балета на Старозагорската опера.

Декорите на „Спящата красавица“ са на именития български художник-сценограф Иван Токаджиев, а приказните костюми проектира Мария Блажева

Организатор на „Сцена вековете” е Община Велико Търново в партньорство с РИМ – Велико Търново и Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов”.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *