За първи път детска балетна школа излиза със свой спектакъл на фестивал „Сцена на вековете“

0

 

 

За първи път детска балетна школа ще представи свой спектакъл на Фестивал „Сцена на вековете“  във Велико Търново. На 5 юли от 21,00 ч. на откритата сцена в Двореца на крепостта Царевец ще е дългоочакваната премиера на открито на постановката „Лешникотрошачката“ на Балетна школа „Класика“ при Народно читалище „Надежда – 1869“-Велико Търново. Представлението ще  е с вход свободен.

Спектакълът е част от новата програма на фестивала „Сцена на вековете – Поглед към бъдещето“ насочен към детската и младежка аудитория.

Детския балетен спектакъл „Лешникотрошачката“, по музика на Пьотр Чайковски,  по нищо не отстъпващ на спектаклите, представяни от големите театри. Постановката е на Марин Удварев, хореограф и балетен педагог на Балетна школа „Класика“. Школата е създадена в началото на 2019 г. към в читалище“ Надежда -1869″,-Велико Търново и в нея се обучават деца в четири групи, на възраст от 4 до 18 години.

На голямата сцена на Царевец ще танцуват повече от 50 деца. Главната роля на Принцеса Маша е поверена на Магдалена Христова, а в Принца Лешникотрошач ще се превъплъти премиер-солистът на Старозагорска опера и балет Фиорди Лоха. В ролята на малката Маша ще се преобрази Нели Тончева. Специално за постановката школата е подготвила 110 прекрасни костюма, дело на Надежда Николова и Олга Атрошенко.

„Лешникотрошачката“ е историята на едно момиченце – Маша, което напразно очаква своя коледен подарък в празничната нощ. Когато получава лешникотрошачка – войник в красива униформа, тя още не знае, че й предстои вълшебно пътешествие, в което ще воюва с цяла армия мишки и техния цар, че играчката ще се превърне в прекрасен принц, който ще я отведе при танцуващите кукли и снежинки, а накрая всичко ще се окаже един приказен сън.

Още две събития са включени в програмата „Сцена на вековете – Поглед към бъдещето“. На 23 юли на Царевец  „Бон-Бон мюзик“ ще представи мюзикъла „Пепеляшка“ – нов оригинален спектакъл създаден от български автори, който се изпълнява само от деца. От 21 до 23 август ще е първият международен майсторски клас по оперно пеене на световната прима Красимира Стоянова. Заключителният концерт на младите дарования ще е на 23 август в голямата зала на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *