Спектакъл на великотърновския театър е селектиран за участие в световен фестивал в Русия

0

 

Спектакълът „Животът – това са две жени“ на великотърновския театър е селектиран за участие в световен фестивал в Русия. Обичаната пиеса на Стефан Цанев, поставена от МДТ «Константин Кисимов», ще бъде представена на сцената на Международния театрален фестивал на камерните спектакли «Северни срещи». Престижният форум ще се проведе в края на октомври в руския град Нижневартовск, а за участие във фестивалната програма са избрани постановки на театрални трупи от цял свят.

Това е поредно признание за великотърновските артисти и постановъчния екип на «Животът – това са две жени». В средата на юни спектакълът спечели бурните овации и на софийската публика, когато гостува на сцената на Нов театър НДК в София. Сред зрителите на представлението бяха известният театровед Александър Жеков, театралният критик и изследовател проф. Венета Дойчева, режисьорите Димитър Шарков и Бойко Илиев, председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев и други именити гости.

«Основна цел на гостуването на спектакъла в София беше не само да видим реакциите на публиката, но и да бъдем оценени от театралната критика. Александър Жеков много хареса представлението и се изказа изключително ласкаво за силната игра на нашите актьори. Това ни дава самочувствие, че можем достойно да представим продукцията на великотърновския театър и извън пределите на България», сподели режисьорът на «Животът – това са две жени» Невена Митева.

Заради големия интерес на софийската публика към новото драматично заглавие в афиша на МДТ «Константин Кисимов» спектакълът ще се играе в  Нов театър НДК и на 7 юли от 19,30 часа. Ролите изпълняват актьорите Стефка Златкова, Силвия Шекилова и Стоян Борисов. Сценографията и костюмите са на Лидия Къркеланова, а автор на музиката е Петър Атанасчев.

В пиесата авторът с ефирна лекота борави с драматургичния текст, с който ни внушава и препраща в контраста на различни настроения и усещания, превключвайки светкавично от искрения и непринуден смях до дълбоката и съкровена мъка и болка. Същевременно спектакълът предлага много конкретна проблематика – за комичните и напрегнати взаимоотношения между бъдещи снаха и свекърва, за сравнението между живота и ценностите на една обикновена селска женица и на светската интелектуалка, обиколила света, получила вниманието на мъжете, за тайните и табутата в човешката природа. Постановката провокира към размисъл за невидимите неща в живота, за покаянието и прошката, за трудните решения и трудния избор, за живота с цялото му многообразие и липсата на рецепта как да го живеем.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *