октомври 3, 2023

Априлци и ШК „Асеневци” излъчиха 12 шампиони на България по шахмат

0

 

 

В периода 27.06. – 03.07. гр. Априлци бе домакин на Държавните индивидуални първенства за деца до 8 и 10 години. Организатори на престижните състезания бяха Община Априлци, БФШ 1928 и великотърновският клуб „Асеневци”. Изиграха се общо 12 турнира в 3 дисциплини: класически шахмат, ускорен шахмат и блиц. Момчетата и момичетата бяха разделени във възрастови групи до 8 и 10 години.

В турнира по ускорен шах в групата на най-малките момичета до 8 години триумфира Александра Пехливанова от ШК „Пловдив”, следвана от Александра Генчева от ШК „Одесос”, гр. Варна, и Ивона Русева от ЦСКА, гр. София. При момчетата до 8 години със злато се окичи Велислав Захариев от ШК „Елит”, гр. София, среброто взе Божидар Михайлов от ШК „Пловдив”, а бронзът остана за Виктор Стоядинов от ШК „Етър”, гр.Велико Търново. В групата на 10-годишните момичета софийските клубове доминираха. Шампионка стана Елеонора Валентинова от ЦСКА, на второ място се класира Ралица Аршинкова от ШК „Ан пасан”, а третото място бе за другата представителка на ЦСКА Рая Гайдарджиева. Шампион на България при момчетата до 10 години стана състезателят на домакините от ШК „Асеневци” Теодор Тутеков. Челната тройка попълниха Александър Атанасов от ШК „Славия”, гр. София, и Раян Тодоров от ЦСКА.

ШК „Асеневци” е домакин за трета поредна година на Държавните индивидуални първенства за деца до 8 и 10 години. Като великотърновски клуб в първата година искахме да ги проведем във Велико Търново, но липсата на каквото и да е съдействие, ни принудиха да потърсим друга алтернатива. Така преди две години поставихме началото на сътрудничеството си с Априлци – една прекрасна община с голям потенциал и много дейни хора в ръководството си. Децата са най-важната част от обществото, най-важната част и от шахматната общественост. Затова ние не можехме да си позволим компромиси. С Община Априлци се работи прекрасно, курортното градче е изключително спокойно и подходящо за провеждане на състезания за малки деца. Благодарим на цялото ръководство на Община Априлци и лично на нейния кмет инж. Тихомир Кукенски, който застана плътно зад организацията на първенствата, коментираха Цвета Галунова и Даян Нинов.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *