Двама депутати от 45 парламент и десет общински съветници внесоха сигнал за депото в Леденик до министъра на околната среда и водите

0

 

Да се назначи незабавна проверка на състоянието на депото за строителни отпадъци в землището на село Леденик, община Велико Търново и дали то поставя живота и здравето на жителите на Леденик и Шемшево в риск. Това се настоява в сигнал до служебния министър на околната среда и водите инж. Асен Личев. Сигналът бе внесен в министерството по-рано днес от името на Явор Божанков и адв. Калоян Янков – народни представители от областта в 45 Парламент, както и от десет общински съветници. Това информираха членовете на работната група по проблема – кметът на Леденик Антон Кръстев и общинските съветници Валерия Дончева и Елена Чамуркова. В сигнала се настоява експерти от министерството да направят пълна екологична оценка, анализ на риска и комплексна оценка за евентуална опасност за здравето на населението в прилежащите територии на депото. Вносителите искат още пълна прозрачност на целия процес и публично оповестяване на резултатите.

Припомняме, че през април т. г. Великотърновски общински съвет реши да стартира процедура по ЧИ на ОУП на Леденик, с което върху част от незаконното депо да бъде изградена площадка за рециклиране. Част от съветниците обаче предложиха точката да бъде отложена докато не се направи пълна екологична оценка на риска, хидроложки и геоложки проучвания. Въпреки това обаче мнозинството в местния парламент даде зелена светлина на проекта. Това стана причина за недоволството на жителите на Леденик, които два месеца по-късно се събраха на обществено обсъждане. В последствие стана ясно, че местните хора, както и част от населението на Шемшево искат референдум по темата, а по последната сесия кметът на Леденик Антон Кръстев представи пред Общинския съвет подписка за това от над 300 души.

 

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *