ноември 30, 2022

Отложиха за септември дело срещу бизнесмен, ощетил ВТУ с над 1,2 млн. лева за строителни работи

Отложиха за септември дело срещу бизнесмен, ощетил ВТУ с над 1,2 млн. лева

На 13 юли 2021 година в открито съдебно заседание Окръжен съд – Велико Търново разгледа НОХД № 274/2021. В съдебната зала не се яви защитника на подсъдимия. Съдът докладва постъпила молба от негово име, в която сочи, че поради служебна ангажираност не може да се яви в съдебно заседание и моли да не се дава ход на разпоредителното заседание. След като изслуша становищата на страните, Съдът счете, че не следва да се дава ход на делото. Отложи и насрочи същото за 29.09.2021 г. от 10,00 ч.

Делото е образувано по обвинителен акт на Окръжната прокуратура в старата столица.

Подсъдимият Янко Х. Я. е обвинен в това, че за времето от 1 декември 2009 г. до 14 март 2012 г. във Велико Търново и София, на 30 пъти получил 1 125 784,66 лева. Според обвинението той присвоил сумата чрез използване на документи с невярно съдържание.

Това са 33 броя Акт Образец № 19 за установяване завършването и заплащането на натурални видове строителни и монтажни работи на обект „Корпус 5 на Великотърновски университет“, пред П. А. Л. и Н. Г. М., в качеството им съответно на „ректор“ и „главен счетоводител“ на ВТУ. Така били удостоверени неверни обстоятелства относно количеството и/или стойността на извършените строително-монтажни работи при изпълнението на договор с предмет „Изпълнение на инженеринг, включващ проектиране и извършване на строително-монтажни работи на Корупс 5, сключен между висшето училище и „ЕНЕРДЖИ ГРУП 2003″ ЕООД-София.

„Получената без правно основание сума 1 125 784,66 лева е в особено големи размери и случаят е особено тежък и не са налице основания за прекратяване на наказателното производство“, се казва в обвинителния акт.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *