30 почитатели на изкуството могат да станат домакини на изложба в дома си

0

Проектът на ТАМ „Окупираме дома ти“ включва творби на петима млади, талантливи автори

От 15 юли до 20 октомври 2021 г. 30 души във Велико Търново, Габрово и София ще имат възможност да бъдат домакини на мобилната изложба „Окупираме дома ти“. Желаещите да приемат изложбата в дома си, ще имат две седмици, в които да подредят произведенията и по този начин да влязат в ролята на куратори. Почитателите на изкуството могат да отворят своя дом за приятели или да организират специално откриване и да покани гости.

Превръщането на домашното в публично пространство, разминаването на границите между лично и споделено, вътрешен и външен свят е основната тема, която изложбата „Окупираме дома ти“ изследва, разказва Деница Милушева от екипа на ТАМ – пространство за културни и социални събития.

Петима млади художници са автори на творбите и те са били избрани между 70 кандидати. Това са Андреа Попйорданова, Вяра Бояджиева, Петър Чиновски, Теодор Генов и Християна Йорданова. Те са творили в началото на април лимитирани серии ситопечат по време на тридневна работилница в базата на NoPoint Atelier в село Баланите, Габрово. Трима са избрали да приложат техниката на хартия, а двама – върху плат. В състава на журито, оценявало творбите, са били доц. д-р Атанас Тотляков – преподавател във ВТУ, Деница Милушева – докторант във Факултета по изобразително изкуство във ВТУ, творец и една от основните движещи сили в ТАМ, Мартина Йорданова – куратор за чуждестранно изкуство в Национална галерия, както и куратор на предстоящата изложба по проекта Мирослав Живков – създател на NoPoint Atelier и Маргарита Доровска – директор на Дома на хумора и сатирата в Габрово.

Деница Милушева, която е организатор на изложбата и кураторът Мартина Йорданова представиха идеята и авторите в експозицията

Избраните творци имат впечатляващи биографии.

Андреа Попйорданова е илюстратор и графичен дизайнер от София с голям интерес и към техниките на ситопечата и ризографния печат. Завършила е „Илюстрация“ в Единбург, Великобритания, и магистърска степен по „Визуална комуникация“ в Кралския колеж по изкуствата в Лондон. Преди това има обучения в Страсбург и Тулуза, Франция. Създавала е илюстрации за едни от водещите печатни издания в България и Великобритания

Петър Чиновски е завършил „Анимация и визуална комуникация“ в „Арт колеж за визуални изкуства“, София, както и „Графика“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.  Носител на наградата за млад автор в първото издание на „Международен Екслибрис Конкурс“ – Варна. Носител на първи награди от биеналета и изложби Европа и др. Има две самостоятелни изложби – в Кьолн и във Варна. Участвал е в изложби в Португалия, Италия, Чехия, Полша, България и др.

Християна Йорданова е бакалавър, II курс, специалност „Педагогика на обучението по изобразителното изкуство“ във Факултет по изобразително изкуство към ВТУ. Там открива графиката и  графични техники, в които започва да експериментира и да търси алтернативни начини за творческо изразяване чрез печат

Теодор Генов е завършил „Анимационно кино“ в НБУ. Той обича да провокира заобикалящата среда с характерните си образи на жълтите хора. Увлечението му по зийн културата и ръчния ситопечат води до участия в няколко групови изложби.

Вяра Бояджиева израства в Люксембург, където завършва Европейското училище с френски BAC. След това следва “Илюстрация и комикс” в Художествената академия в Болоня, Италия.  След завръщането си в София работи като доброволец. Следва магистратура „Детска илюстрация“ в Cambridge School of Art и оттогава работи за две английски. Носител на годишната награда за илюстрация „Student Illustrator of the Year Runner-Up“ от Victoria & Albert Museum, Лондон.

Знамената, ушити от Теодор и Андреа Андреа, които решили да работят с текстил,  са израз на  символичното окупиране на дома ви, разказва кураторът на изложбата Мартина Йорданова.

Вяра посвещава своето изображение на ситопечат на пътуването – босите крака са здраво стъпили на земята. А птицата е пътуването, летенето, небето, мечтите и разбира се, неизменен символ на свободата, онази която няма граници и не обитава конкретни пространства.

Петър Чиновски взима за изходна точка на своето изображение тестът на Роршах. Според него в теста всичко е видимо, но никое значение не е очевидно. Аналогична е ситуацията и в публичната среда – всичко е достъпно, но нищо не е разкрито. На пръв поглед изглежда просто и очевидно, но изисква интерпретация, за да бъде „разкодирано“.

Християна ползва дома и дървото като препратки към личното и публичното. Пейката, която стои на входа на къщата или блока, но е извън тях, сякаш има за задача да свърже тези два елемента, като едновременно очертава връзката и границата между тях.

Изложбата е част от дейностите по проект „ТАМ от октомври до октомври“ – едногодишна програма за продуциране български творци, работещи в сферите на изобразителното изкуство, музика и театър.  Той се осъществява с финансовата подкрепа на НФК по „Едногодишна програма за подкрепа на частни професионални организации в областта на изкуствата”, в партньорство с NoPoint Atelier и катедра „Изкуствознание и теоретични дисциплини“ към Факултет по изобразителни изкуства на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *