Според ПИРО Велико Търново трябва да е зелен и спокоен град, духовна и историческа столица, с подкрепяща грижа за хората

0

 

През следващите седем години Велико Търново  да продължи да се развива като зелена и спокойна община, духовна и историческа столица на България с подкрепяща грижа за хората. Това е основният акцент на Плана за интегрирано развитие на общината 2021 – 2027 г. /ПИРО/, който беше подложен на обществено обсъждане по-рано днес.

Стратегическият документ е изготвен от „Бим Консултинг оод“ в партньорство с кметството, няколко фокус групи с представители на граждани и различни организации.

Основните приоритети за развитие на града трябва да са икономическо развитие, техническа и транспортна инфраструктура, средата на живот, култура и културно-историческо наследство, образование, околна среда.

Една от най-дискутираните теми е била какво искаме като визия и как да го постигнел в областта на транспортната инфраструктура, коментираха от дружеството, което е работило по плана. Най-острите проблеми в тази сфера са липсата на пешеходни зони, възможността за предвижване с велосипед, отсъствието на достатъчно места за паркиране, пренаситен трафик – особено в центъра. Освен това градът се нуждае от оптимизация и обновяване на градския транспорт, по-голям ресурс за управление на устойчива мобилност, оптимално използване на общинските площи и по-ефективно уравнение на активите в транспортната инфраструктура. Трябва да се мисли за привличане на инвестиции, да се разчита на опита на други градове и активно участие на гражданското общество в разрешаване на проблемите в транспортната инфраструктура.

Сред другите цели на плана са изработване проекти за декарбонизация на градската и извънградската среда, подобряване състоянието на уличната и тротоарна мрежа, паркинги, стълбища и улично осветление, отвеждане на трафика извън центъра, достъпност за хора с увреждания, разширяване на пешеходна зона, намаляване на емисиите, внедряване на интелигентни трафик системи, цялостна подмяна на автомобилния състав с екологосъобразен градски транспорт и изграждане на зарядни станции.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *