Зони за платено паркиране във Велико Търново и в съботните дни, а през активния туристически сезон и с удължено време?

 

Зоните за платено паркиране във Велико Търново да са активни и в съботните дни, по аналогия на много други градове, а в туристическия сезон от първи април до 30 октомври да действат с увеличено работно време. Това предлагат от общинското дружество „Организация на движението, паркинги и гаражи“, но предложението им не е обвързано с конкретен срок за влизане на сила на новото работно време, което също е без параметри. В момента зоните за платено паркиране работят от понеделник до петък от 9.00 до 17.00 ч., безплатен е паркингът и в обхвата им през почивните и празничните дни.

Планът на дружеството за погасяване на финансовите загуби ще бъде гледан от постоянните комисии на Общинския съвет и коментиран на сесията в края на месеца.  Дружеството завърши предходната година с финансова загуба от 21 000  лв., като причина за това е пандемията и намалените с около 100 000 лв. приходи в сравнение с 2019 г., са мотивите за евентуалните промени. От „Паркинги и гаражи“ посочват, че са свели разходите си до минимум, но заплатите на персонала са били повишени от първи януари 2020 г. с 10%, тъй като са били изключително ниски. Приходите, които постъпват са недостатъчни за нормалната работа на дружеството, се казва още в аргументите, с които се искат актуализациите. Наред с това се предлага паркоместата в зоните за платено паркиране в центъра да се увеличат, но също липсва конкретика. Другата мярка, която ще бъде обсъдена е актуализация на цените на денонощно-охраняемия паркинг на „Краков“ и на паркинга за принудително преместени и неправилно паркирани автомобили на територията на Старото военно училище.

В същото време кметът на Велико Търново предлага актуализация в обхвата на зоните за платено паркиране. Още на следващото заседание съветниците ще трябва да се произнесат по това дали  да се изключат 4 броя паркоместа от зоната за платеното паркиране на ул. „Читалищна“ пред хотел „Бейската къща“ и да се обособят нови пет броя паркоместа за платен месечен абонамент. С предложената промяна са гарантира стопроцентова заетост на зоната в конкретния участък и приход в размер на 840 лв.

Припомняме, че преди около половин година мнозинството в общинския съвет даде зелена светлина и на още една промяна в цените на услугите на „Организация на движението, паркинги и гаражи“. На 50.00 лв. беше повишена таксата за принудително преместване на неправилно паркиран автомобил, а на 20.00 лв. – поставянето на скоби…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!