Над 500 зрители аплодираха операта „Травиата“ на великотърновския театър на Царевец

0

 

 Над 500 зрители аплодираха операта „Травиата“ на Джузепе Верди, която беше представена сред естествения декор на крепостта „Царевец“ във Велико Търново. С най-новото заглавие в своя афиш екипът на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ в старата столица участва в шестото издание на Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете”. За премиерата на спектакъла в двореца на българските царе пристигнаха ценители на изкуството от цялата страната,  както и гости от различни държави.

Многобройната публика, препълнила до край всички седящи места в секторите на хълма Царевец, възнагради щедро с овации блестящото изпълнение на солисти, хор, балет и оркестър на великотърновския театър. Спектакълът с режисьор Петко Бонев и диригент-постановчик доц. Георги Патриков е изключително жанрово предизвикателство за театъра. В постановъчния екип участват още диригентът Васил Вълчев, сценографията и костюмите са на Лидия Къркеланова, хормайстор е Яница Първанова, концертмайстор – Милена Байнова, хореограф – Катя Богданова. Партиите на Виолета Валери изпълняваше звездата на МДТ Симона Кодева, а гост-солистите Димитър Зашев и Добромир Момеков излязоха на сцената като Алфред Жермон и Жорж Жермон.

Втората премиера на „Травиата“ на именития италиански оперен майстор Джузепе Верди ще бъде в голяма зала на МДТ „Константин Кисимов“ на 27 юли от 19 часа. Билети се продават на касата на театъра и в Туристическия информационен център на ул. „Христо Ботев” № 5 във Велико Търново.

Спектакълът съчетава по уникален начин музикалната и театралната драматургия, която носи идеята за катарзис и извисяване чрез любовта, саможертвата и страданието. Елементите в оперното действие са максимално експресивни и до голяма степен разчупват мита за статичността на оперния жанр. Въпреки динамиката на пластичните и мизансценните решения, „Травиата“ на великотърновския театър предлага класически прочит на заглавието в оригинал на италиански и максимална близост до заложеното в либретото. От литературния първоизточник – „Дамата с камелиите“ на Александър Дюма-син, е заимствана идеята за темата на втори план. Това е любимата на Виолета Валери клавирна пиеса „Покана за танц“ от Вебер. Фрагменти от нея звучат в началото на първо и второ действие като израз на безкрайната й самота, но и като копнеж за щастие.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *