октомври 3, 2023

Вярващи от региона ще се поклонят пред мощите на св. Панталеймон 

0

Мощите на свети Панталеймон ще бъдат посрещнати от вярващи християни в региона.

В 16 ч. на 26 юли частица от мощите на светеца, наричан още Лечителя, ще бъдат донесени  в Присовския манастир „Св. Пантелеймон“. В 16.30 ч. там ще бъде отслужена вечерня.

На следващия ден – 27 юли, в 10 часа, светинята ще пристигне в храма „Св. Три светители“ в Горна Оряховица.  В църквата ще бъде отслужен маслосвет за здраве, тя ще бъде отворена за поклонение през целия ден.

Пантелеймон е великомъченик от Никомедия (днес Измит), пострадал за Христовата вяра по време на управлението на римския император Максимиан Херкулий. Свети Пантелеймон е един от Четиринадесетте свети помощници. Името му в превод от гръцки означава „всемилостив“.

Според житието му св. Пантелеймон живял в края на III и началото на IV век. Роден като езичник, носил името Пантолеон (от гръцки: „лъв във всичко“). Учил се на медицина при известния по онова време лекар Ефросин и станал придворен лекар. Впоследствие приел християнството и новото си име Пантелеймон. Отказал да се поклони на езическите богове, заради което бил подложен на страдания, които изтърпял без болка с помощта на Христа и по заповед на Максимиан бил посечен с меч. По-късно бил провъзгласен за светец от църквата.

Част от мощите на светията се пазят в руския манастир „Свети Пантелеймон“ на Света гора.

Заради дейността си приживе св. Пантелеймон е провъзгласен за закрилник на лекарите и акушерките. Българската православна църква почита паметта му на 27 юли (9 август по стар стил).

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *