Близо 130 офицери и сержанти от Випуск „Георги Ст. Раковски“ на НВУ придобиха първото си военно звание

0

снимки: Ростислав Грънчаров

Близо 130 офицери и сержанти от Випуск „Георги Стойков Раковски“ на Националния военен университет „Васил Левски“ придобиха днес първото си военно звание. Вълнението бе още по-голямо заради сакралното място, на което се проведе церемонията, а именно пред символа на българското величие, държавността, на българския дух – крепостта Царевец.

Церемонията бе проведена тази вечер във Велико Търново в присъствието на президента и върховен главнокомандващ Румен Радев, служебния министър на отбраната Георги Панайотов, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирите на Сухопътни войски и на ВВС, кмета на Велико Търново Даниел Панов, областния управител Георги Гугучков и др., както и на представители на Военно-въздушната академия в Брашов, Румъния, Военно-техническата академия „Фердинанд I „ в Букурещ, Военната академия на Сърбия.

Приветствия към офицерите и сержантите и към гостите отправиха президентът на България Румен Радев, министърът на отбраната Георги Панайотов, началникът на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Иван Маламов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, кметът на Велико Търново Даниел Панов.

От днес, скъпи випускници, вие поемате по нов път. Пред вас се откриват нови възможности. Опитайте се да не пропускате тези възможности, защото те ще ви направят още по-добри в професията. Отнесете със себе си знанията и опита на вашите командири, преподаватели и инструктори и ги прилагайте творчески в бъдещата си дейност. Вземете от тях примера за човечност и любов, с които те ви обграждаха и бъдете такива със своите подчинени. И не забравяйте, че човек е почитан не за това, което получава, а за това, което дава.

Укрепвайте и защитавайте честта на Родината по примера на великите ни предци, опирайте се на офицерските и сержантските традиции и заветите, които те са ни оставили, ползвайте се от уроците на историята за благото на обществото, държавата и Българската армия. Това е вашата кауза. Това е общата ни кауза, обърна се към курсантите началникът на НВУ бриг. ген. Иван Маламов

Първенец на „Випуск-143-ти „Георги Стойков Раковски“ е лейтенант Красимир Мартинов Йорданов, специализация „Мотопехотни и танкови войски“. Той завършва обучението си със среден успех от курса на обучение 5,69 и от държавните изпити Отличен 6.00. Пагоните, дипломата и наградата си лейтенант Йорданов получи лично от Румен Радев.

Сувенирен нож , парична награда и книга Йорданов получи от министъра на отбраната.

Награди получиха завършилите също с отличие лейтенант Ангел Мацурев – специализация „Военни комуникационни и информационни системи“, и лейтенант Ивелин Василев – специализация „Материални средства, придвижване и транспорт“. Бриг. ген. Маламов връчи грамоти на отличниците по специализации и факултети.

Академичният съвет на НВУ учреди награда „Полк. Борис Дрангов„. За 2021 г. неин носител е лейтенант Красимир Йорданов.

От Професионалния сержантски колеж бе отличен първенецът и отличник в дневна форма на обучение мл. сержант Петко Тодоров, който получи свидетелството си от адмирал Евтимов и награда от началника на НВУ.

Към випуска се обърна и кметът Даниел Панов, който пожела на младите лейтенанти да носят винаги историческата и духовна столица на България в сърцето си.

Най-силните държави в света инвестират в образование. А военното образование влияе пряко върху националната сигурност. Живеем в трудни времена и повече от всякога имаме нужда повече от всякога от високо образовани офицери и сержанти. Такива военно служещи ще извисяват имиджа на българските граждани, каза и военният министър Георги Панайотов.

Независимо от историческите времена и политическите превратности, българският офицер винаги е имал един най-висш идеал, наречен България, и една най-голяма ценност – свободата и благоденствието на българския народ.

Това заяви и президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев.

Днешното събитие не е просто тържествен акт, а важен символ на утвърждаване на българската държавност, заяви Румен Радев. Той посочи, че неслучайно церемонията се състои на свято за българите място с хилядолетна история, доказала, че България е била силна и просперираща, когато и войската е била силна, а здравата спойка между народ и армия е устоявала на всякакви предизвикателства.

Българският офицер е падал и е ставал, губил е сражение, но никога не е губил своя дух, допълни Румен Радев.

Държавният глава поздрави випускниците за усилията, постоянството и за всеотдайността, които са положили по време на обучението. Офицерските пагони са преди всичко отговорност и когато ги получавате, вие се вричате в свещената мисия за гарантиране на сигурността, независимостта и суверенитета на Родината, заяви президентът Радев. Държавният глава посочи, че в динамичната среда, в която защитата на националните и съюзни интереси е все по-сложна и комплексна, изискванията към випускниците непрекъснато ще растат.

Но аз съм убеден, че вие ще се справите, защото сте получили образованието си и закалка именно в престижното висше военно учебно заведение, в школата по патриотизъм и мъжество, наречена Национален военен университет „Васил Левски“, каза още президентът, пожелавайки смелост, чест и непреклонност на випускниците.

снимки: Ростислав Грънчаров

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *