Пълен комплект от медали за ШК „Етър“ на класическия шах

0
Злато за Стефани Бижева, сребро за Стилиан Ангелов, бронз за Мартин Кънчев
В Асеновград завършиха Държавните индивидуални първенства по шахмат. Юношите и девойките на „Етър“ защитиха достойно търновската шахматна школа, като се окичиха с три отличия в най-престижната дисциплина.
В групата на девойките до 12 години, след титлата си на блиц, Стефани Бижева отново бе над всички. Тя пое водачеството от самото начало, като след 3-ти кръг бе единствена с пълен актив. В следващите две партии Стефи уверено ремизира, за да завърши победно в шести и седми кръг. По този начин с 6 точки от 7 възможни тя спечели титлата – за втори път след 4 години, когато бе шампионка до 8. Израстването й е видимо, проведе турнира спокойно и уверено, като истински лидер, посочи Светла Йорданова, старши треньор на клуба.
При юношите до 16 години Стилиан Ангелов бе твърдо решен да се реваншира за малшанса, който го преследваше на ускорен шах и блиц. Тогава и на двете дисциплини той загуби партиите си от последния кръг, при победа печелеше сигурен медал. Сега той започна с уверена победа над рейтинг фаворита, последвана от още два успеха над състезатели с по-висок индивидиален коефициент. В 4 кръг ремизира срещу номер 2 в първенството. За съжаление в следващия пети кръг допусна досадна загуба, която постави под въпрос отличното му представяне. Чест му прави, че успя да се изправи и с победи в последните 2 партии въпросът за титлата се реши от допълнителните показатели.
Само половин точка по втория от тях го лишиха от златото, което щеше да му приляга не по-малко от на шампиона, и той остана със сребърен медал. Представянето му е едно обещание за бързо израстване. Стилиан има таланта и амбицията да го реализира.
При момчетата до 12 години Мартин Кънчев се представи отново на стабилно, високо ниво. След бронзовия си медал на ускорен шах, нашият състезател стартира с три победи и две ремита, като делеше 2-3 място след средата на първенството. В шести кръг загуби от бъдещия шампион, но в решителните три партии не допусна нова загуба и с още една победа и две ремита отново се качи на почетната стълбичка. Мартин видимо прогресира и при участие в достатъчно открити турнири за мъже е способен както да покачи значително рейтинга си, така и увереността в собствените възможности, които са големи, каза Йорданова.
При юношите до 14 години наш представител бе Никола Великов. Титлата на блиц му даваше самочувствие и амбиция за нов успех. След закономерно силен старт с две победи, в трети кръг нашият състезател не успя да спре бъдещия шампион по пътя му към стопроцентов резултат. Тази загуба вероятно се отрази негативно и в следващия кръг той допусна още една. Въпреки това Никола прояви характер, и в оставащите кръгове успя да достигне до дележ на бронзовото отличие. За съжаление и тук показателите не бяха в наша полза и Никола остана четвърти. Сигурни сме, че това ще го мотивира и в следващите си участия ще разкрие още по-пълноценно своя талант, допълни Светла Йорданова.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *