Президентът на CIOFF впечатлен от отличната организация на Международния фолклорен фестивал във Велико Търново

0

България да бъде домакин на Световната фолклориада – най-голямото събитие на CIOFF (Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства), която се провежда на всеки четири години. Тази възможност обсъдиха кметът на Велико Търново Даниел Панов и президентът на CIOFF Филип Босан. Следващото издание на Световната фолклориада е през 2025-а година, а последното приключи преди две седмици в Русия.

Филип Босан гостува във В. Търново за откриването на Международния фолклорен фестивал. Босан посочи, че това е една първите прояви на CIOFF след пандемията и е с много високо ниво на организация. В ролята му на президент на Комитета за връзка с ЮНЕСКО Босан посочи, че ще включи в доклада си отличната подготовка на фестивала.

„Във Велико Търново ни посрещна чудесна публика, Летният театър беше препълнен и това доставя огромна радост както на нас, така и на участниците, които жадуват за своите зрители, каза още президентът на CIOFF.

В срещата участваха Емил Павлов, президент на МФФ и председател на УС на Националната секция на CIOFF България и Стилияна Йоргова, генерален секретар на УС на организацията. 47 % от БПВ на Велико Търново се формира от туризъм и услуги. Освен историческите забележителности, привличаме гости от страната и чужбина и с много фестивални прояви, каза кметът Даниел Панов. Пандемията оказа своето негативно влияние върху туризма и културния живот в града, но туристите т.г. се връщат и вече са 60% на база на статистиката през 2019 година, докато м.г. са били едва 30 на сто, посочи още Панов.

В 23-о издание на Международния фолклорен фестивал участват 10 състава от България, Хърватия, Северна Македония, Гърция, Турция и Румъния. Ръководителите на групите бяха приветствани от заместник-кмета Снежана Данева-Иванова и от директора на дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ Нелина Църова. На традиционната среща  за размяна на подаръци присъстваха Филип Босан, Емил Павлов и Стилияна Йоргова.

Отлежало местно вино от района на Яш и реплики на съдове – археологически находки, включваха даровете на танцьорите от професионалния ансамбъл Constantin Arvinte от Румъния. Автентични елементи от национална носия подариха участниците от Албанския национален ансамбъл за традиционни песни и танци в Скопие, Северна Македония. Представителите на състава „Dimitrije Kturovic“ от Белград, Сърбия, който съществува от 1969 година и в който танцуват над 500 човека от 7 до 77 години, връчиха атрактивни сувенири. Красива, изящна керамична стомна е подаръкът на танцьорите от „PEFHEM Gsk“ в Истанбул, Турция, а колегите им от фолклорна група „Tena“ от Даково, Хърватска поднесоха вино от региона и местен деликатес – джинджифилова торта. Своите поздрави към организаторите на фестивала изразиха и танцьорите от ПФА „Искра“ – Велико Търново, Капанския ансамбъл в Разград, ФА „Пламъче“ в София и Танцов състав „Търновче“.

Всички участници в 23-ото издание на Международния фолклорен фестивал получиха кукли с автентични български носии, изработени от майсторите на Самоводската чаршия във Велико Търново и дискове с филм за духовната и историческа столица на България, и аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *