330 самодейци от четири области се включиха в празника „Никой не е по-голям от хляба“ в село Ресен

0
На 24 юли в село Ресен се проведе осмото издание на празника на хляба „Никой не е по-голям от хляба”. Организатори на празника са Народно читалище „Народна просвета 1874” и Кметство Ресен. Всички гости и самодейци бяха посрещнати по стара българска традиция с хляб и сол. Кметицата на Ресен Йорданка Колева откри празника и пожела на съставите отлично представяне , а на публиката добро настроение. Извън конкурсната програма домакините  поздравиха всички присъстващи с песни, обичаи и танци.
Празникът бе уважен от общинския съветник във Великотърновския общински съвет Нейко Генчев и Георги Чукуров –главен експерт в Дирекция „Култура , туризъм и международни дейности“ Община Велико Търново, който поднесе поздравителен адрес от името на кмета на Община Велико Търново Даниел Панов.
Празникът на хляба беше с конкурсен характер в два раздела – автентичен фолклор и кулинария,  и в него взеха участие над 330 самодейци от читалища и пенсионерски клубове на 4 области, 12 общини и 26 населени места.
Компетентното жури беше председателствано от архимандрит Георгий – игумен на Преображенския манастир, родом от село Ресен и пазител на изконните ресенски традици Членова не журито бяха Цанка Добрева – художествен ръководител на самодейните колективи към Народно читалище „Народна просвета 1874“ с.Ресен и почетен читалищен деятел; Иван Симеонов – докторант по етнология и материална култура във Великотърновски университет „ Св.Св.Кирил и Методий“ и Маргарита Деневска – майстор сладкар и готвач. Те оцениха и връчиха наградите на заслужилите участници в :
Раздел „Автентичен фолклор”
-Категория „Песни” :
– златен медал – НЧ „ЗАРЯ -1898“ с. Хаджидимитрово, община Свищов
– сребърен медал – НЧ „ Христо Ботев 1905“, с. Неофит Рилски, община Ветрино
– бронзов медал – НЧ “Възраждане 1920“ , с. Червенци, община Вълчи дол
– Категория „Обичаи” :
– златен медал – не се връчва
-сребърен медал – НЧ „Христо Ботев 1894”, с. Гостилица, община Дряново
– бронзов медал – НЧ „ Надежда 1928“, с. Балканци, община Стражица
– Категория „Индивидуално изпълнение”:
– златен медал – Станислав Иванов,гр.В.Търново
– сребърен медал – Петър Георгиев с.Писарево, община Г.Оряховица
– бронзов медал – Галин Новаков –гр. Велико Търново
– Раздел „Кулинария” :
– златен медал за с.Гостилица, община Дряново;
– сребърен медал за с.Алеково, община Свищов;
-бронзов медал за с Ценово,община Ценово
Дипломи:
– Най-автентичен обреден хляб – с. Гостилица, община Дряново
– Атрактивен външен вид на погача – с.Есеница, община Вълчи дол;
– Етновизия на маса – с.Ягнило, община Ветрино
Наградата на кмета на с.Ресен, г-жа Йорданка Колева връчи на НЧ „Пейо Яворов 1927“, сл. Борики,  община Габрово;
Наградата на председателя на НЧ „Народна просвета 1874” с.Ресен отиде при НЧ„ Хр. Ботев 1905“, с. Неофит Рилски, община Ветрино.
Гост изпълнители бяха: Танцово студио „ДИНАМИК” при център за подкрепа и личностно развитие Общински детски комплекс  гр.Велико Търново, Група за стари градски песни „Незабравима” към КПИ „Надежда” с. Ресен, Мъжка певческа група „Г. Измирлиев” към КП „Елена Грънчарова” гр. Г. Оряховица.
Жителите на с.Ресен , гостите и участниците в празника останаха очаровани и от изложението на хлебни произведения от ресенските фирми – „Хлебозавод Яна-1” и Едноличен търговец „Фоер” Петър Добрев. По време на празника всеки можеше да  опита от вкусните ресенски мекици .
В информационния център на читалището бе позиционирана тематична изложба на картини на талантливите Александра Калбанова – участник в Детска фолклорна група „Ресненче” и Памела Пенкейман Смит – управител на Чаръти съпорт за България.
Кмета на Ресен Йорданка Колева благодари на участниците и на публиката, че и тази година всички заедно доказахме, че „Никой не е по-голям от хляба”.
снимки: Деяна Робова

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *