Великотърновка написа роман за загиналите български военни в Кербала

0
Здравка Владова-Момчева живее от 21 години във Великобритания, но избра родния си град, за да представи  „Солджър“
На 29 юли (четвъртък), от 20 часа, на сцената на Арт лято до Художествената галерия „Борис Денев“ ще бъде представен новият роман „Солджър“ на великотърновската писателка Здравка Владова – Момчева. От 21 години насам тя живее и работи във Великобритания, но въпреки предложението на голямо английско издателство, избира да издаде и представи книгата си първо във Велико Търново. Епизод от нея вече беше отличен (още преди романът да е излязъл) с Втора награда в конкурса „Новият Йовков“, на „Сдружението на жените военнослужещи в България.
Книгата е посветена на загиналите български рейнджъри в Кербала и е базирана на действително случили се събития. Романът е озаглавен „Солджър“, защото това е позивното име на главния герой Вик, но и не само. Здравка настоява , че днешните солджъри или войници на България, са всички нейни сънародници – мъже, жени и деца, подложени на изпитанието да оцеляват, справяйки се с предизвикателството да живеят в 21 век. Затова, факти, действителност, сюреализъм и човешки преживявания се преплитат дълбоко в новия й роман, който е написан като литературен филм. Историята всъщност не е изцяло военна. Книгата разказва и за различни проявления на любовта, за битката със самия себе си, с миналото, за дълга към близките и бойните другари. В романа се преплитат няколко житейски съдби, всяка преминаваща през своите трудности, обрати и малки войни. Някои от тях завършват със смърт, но понякога тази смърт води и до прераждане, до нов живот.
Писателката и поетесата Здравка Владова – Момчева е родена във В. Търново през 1967 г. От 2000 г. живее във Великобритания, но връзката с родния и град остава жизнено важна и определяща за цялото й творчество.
На Острова работи като преподавателка по български език и литература в Българското училище „Иван Станчов“ към Посолството на България в Лондон и постоянен автор на вестник „БГ БЕН“, една от медиите на българската общност в Обединеното кралство. Писането на поезия и проза е голямото призвание на търновката. Доказват го и нейните награди, всичките свързани с България, българската духовност и древни корени.
Здравка е удостоена със златен медал от Агенцията за българите в чужбина, заради дългогодишна дейност, свързана с разпространението и популяризирането на българския език и култура зад граница. Носителка е и на Първа награда на издателство „Палабрас Прес“, Канада за стихотворението „Песента на Орфей“, което печели в творческата надпревара с поети от 60 страни на 4 континента, а първото издание на нейната стихосбирката „Тракийско съкровище“, отпечатано там, е представено по канадските радио и телевизия.
През 2019 г. писателката получава Първа награда за акростиха „Азбучна поема“ в поетичния конкурс „Изящното перо“ на „Салона за българска духовност и култура“, Чикаго, САЩ. Здравка Владова – Момчева е авторка на стихосбирките: „Преображения“( 1999); „Тези прости неща“( 2000); „Дете, жена и пророчица“ ( 2000); „Тракийско съкровище“( 2006); „Посвещения“(2009). Нейни са и романа „Вървище“(2002), и сборника с разкази „Ало, България!“( 2012), част от Славянската секция на Библиотеката на Конгреса във Вашингтон, САЩ. Здравка има публикации в литературни медии и списания в България, Великобритания, САЩ, Канада, Италия и Южна Корея.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *