Шесто издание записа Националната плувна надпревара в Лясковец

0

 

И тази година по традиция в Лясковец се състоя Националният плувен маратон „Добри Динев“. Това бе шесто издание на спортната проява, която протича по спортния календар на Община Лясковец. В турнира се включиха 32-ма състезатели от цялата страна.

Преди седем години бе иницииран Национален плувен маратон на името на легендарния български плувец Добри Динев и събитието вече има през годините куп почитатели, приятели и все повече участници. Кaтo мaйcтop нa дългитe плyвaния, варненецът Добри Динев зaпиcвa мнoгo peкopди, a шест oт тях зa „Книгaтa зa peкopди на Гинec”. Приживе плувецът създава клуб „Приятели на Добри Динев”, учи стотици деца да плуват и до последно участва в плувни маратони.

За маратона на лясковския микроязовир Костимял-Горен и тази година се събраха отново много плувци. Състезанието се проведе по възрастови групи, като в I-ва група „До 30 години“ на 3000 м. призът грабна Ненчо Колев, класирал се на първо място с време 52,30 мин. Втори след него остана Борислав Иванов, с време 54,30 мин. На трето място в класирането е Андрей Велчев, с време 62,00 мин. При групата на ветераните от 45-59 години, плували на 2000 м., при мъжете общият брой на участниците беше седем души. Александър Базовички, с време 29,10 мин. е победителят в тази група. Негов подгласник стана Валентин Митрев, с време 29,25 минути, а на трето място се класира Димитър Димитров, с време 34,20 мин. В същата група „Ветерани от 45-59 години“ на 2000 м., участие взеха и две дами, като само едната успя да преплува цялото разстояние и стана победителят при жени-ветерани. Това е Юлияна Новоселска, с време 29,15 минути.

При „Ветерани над 60 години“ на 1000 м. участваха 13 мъже. Призьор е Стефан Вътов, с време 18,02 мин. Втори остана Светломир Иванов, с време 21,00 минути, а третото място е за Николай Ханджиев, с време 21,48 минути. На дистанцията от 3000 м. при мъжете се включиха четирима души, класирали се в следния ред: първи е Александър Божилов, с време 36,38 мин., втори Симеон Иванов, с време 37,25 мин., а трети – Любомир Личев, с време 38,55 мин. На дистанцията от 3000 м. при жените плуването приключи с първо място за Александра Вачкова, с време 37,02 мин., следвана от Селена Влахова, с време 37,26 мин., а третата позиция на стълбичката зае младата Рая Вачкова, с време 44,10 мин. Всички участници в VI-тия Национален плувен маратон „Добри Динев“ бяха наградени с грамоти, а отличените на призовите позиции – с медали, шапки и парични награди, които връчи заместник-кметът на Община Лясковец инж. Росица Господинова. С медал бе отличен и най-възрастният участник в плувната надпревара Тодор Керчев, който показа, че и на 89 години, човек може да се радва на спорта и живота.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *