септември 17, 2021

Вампири ужасявали търновци преди два века. Историите са официално документирани в турски държавен вестник

Много любопитна история, излязла като от роман, припомня на великотърновци Бранко Касабов. Текстът, публикуван в групата във фейсбук „Опазване на културното наследство – Велико Търново“, връща спомени отпреди почти два века, които са свързани с търновски… вампири.

През 1833 г. поредица мистериозни случки след залез слънце започват да всяват страх сред жителите на Търново. Чували с брашно в къщите се изсипват от само себе си или са посипвани с пръст, масло и мед от незнайна сила. Всичко в къщите се разхвърля и разбърква. Има и случаи на хвърляне на камъни по минувачи. Мнозина се оплакват, че в съня си са нападнати от незнайна сила, при което са почувствали огромна тежест, като „затиснати от бивол“ и едва са се отървали живи. В своята безпомощност за обяснение на случващото се, местното население е убедено, че градът е нападнат от „зловеща сила“ или „зли духове“. Скоро се праща хабер на известния „вещичар“ Никола ефенди в Ислимийе (Сливен). Никола ефенди веднага поема към Търново и още с пристигането си започва да разпитва хората за случващото се. След подробно разследване из града и региона, „вещичаря“ Никола, заключава: Да, всичко това е дело на „зли духове“.

Никола ефенди се заема да изчисти града от „злите духове“. Затова му е определено и възнаграждение от 800 гроша. Никола ефенди заедно с кадията на града Ахмет Шюкрю ефенди и насъбралото се множество поемат към гробищата за да установят гробовете на „злите духове“.При влизането в гробището шумнoто множество хора изведнъж млъкват. Никола ефенди държи в ръката си обрисувана дъска, която завърта закачена за един пръст. Обрисуваната дъска трябва да се насочи и покаже гробовете. Така са установени два гроба. Това са гробовете на Тетикоглу Али Алемдар и Абди Алемдар, служили в еничарския корпус. Макар и погребани преди столетия, за тези двамата се знае, че приживе с кражби, отвличания и убийства са издевателствали над местното турско и българско население. Задържани са, но поради напредналата си възраст избягват смъртната присъда. 

Гробовете се отварят. Виждайки, че телата са непокътнати, насъбралото се множество изпада в шок и паника. Телата са леко наедрели, с отворени очи, удължени нокти и косми. Въпреки страха, телата са изкарани от гробовете.  Никола ефенди казва, че за изчистване на града от „злите духове“, трябва да се забият колове в корема на телата и сърцата им да бъдат залети с вряща вода. Така е и сторено, но и в следващите дни нашествието на „злите духове“ в града продължава. При това Никола казва, че телата трябва да бъдат изгорени. Със съчки и дърва насъбрани на място телата са изгорени, а пепелта е погребана обратно в гробовете.

След като е изпълнено и това, вече няма случаи на нощни нападения от „зли духове“. Сплотено, населението на Търново се отървава от „зловещата сила“. Кадията на Търново Ахмет Шюкрю ефенди описва случилото се, така както е разказано по горе, в специално писмо до Истанбул.

На 5-ти Септември 1833г. писмото е публикувано в държавния вестник Таквим-и Векайи. Макар и трудно за повярване, преживяното през 1833г. в Търново е официално документирано.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *