Община Велико Търново търси 7,5 млн. лв. за ремонт на 23 улици

0

 

Готови са инвестиционните проекти за ремонтирането на булевард „България“, улица „Самуил“ и частично за улица „Бачо Киро“. Това информира кметът на Велико Търново в отговор на поредица от питания по инфраструктурни теми на съветници от левицата.

По думите на инж. Панов само за дейностите по бул. „България“ са необходими над 3, 8 млн. лв. В момента тече процедура за избор на изпълнител, а за ремонтите на  ул. „Козлодуй“ и ул. „Димитър Рашев“ вървят съгласувателни процедури.

7,5 млн. лв. трябват за ремонтите на още 23 улици. Сред тях са улици в кв. „Варуша“, които не бяха реконструирани по европейски проект, ул. „Николо Пиколо“, ул. „Резервоарска“, ул. „Евгения Кисимова“ и т.н. По тези улици ремонти не са правени от десетилетия, то кметството няма възможност да ги финансира със собствени средства затова се чака поетапно държавно финансиране.

Още през ноември 2020 г. от общината са поискали държавно допълнително финансиране за изграждане на улици в кв. „Картала“, включително и за част от улица „Александър Бурмов“, посочи кметът в отговор на питане от Валерия Дончева. През юни е възложено проектиране на улицата от №30 до №54, а за ремонта ще се търсят варианти за финансиране.

„Един от големите проблеми във Велико Търново е амортизираната ВиК  инфраструктура и наземните изкопи, които стоят с месеци. ВиК „Йовковци“ не е влязло в новоизградения  ВиК Холдинг, откъдето може да получи финансиране. Проблемите са обсъждани с ръководството на ВиК. „Йовковци“, както и със служебната министърка на МРРБ Виолета Комитова, уточни още кметът.

3,5 млн. лв. са задълженията на общината в края на първото полугодие на 2021 година, като около 600 000 лв. от тях са просрочени. Общината е в стабилно финансово състояние, като по сметките са налични всички неразходвани целеви средства, изтъкна още градоначалника.

Сн. архив

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *