Кадрова криза затваря белодробния диспансер във В. Търново на прага на новата ковид вълна? Няма желаещи лекари въпреки заплатата от 2 000 лв.

0

 

Има реална опасност белодробният диспансер във Велико Търново да преустанови дейността си заради липса на лекари. Това предупреждава управителят на общинското лечебно заведение д-р Стела Денчева в писмо до здравната и икономическите комисии към местния парламент. Въпреки, че д-р Денчева е един от най-добрите мениджъри на общинските търговски дружества и за няколко години под ръководството й белодробната болница успя да стопи задълженията си и да се превърне в печелившо дружество, кадровите проблеми там се оказват много сериозни.

Към първи август т. г. в болницата работи само един лекар на основен трудов договор, информира д-р Денчева. На допълнителни трудови договори с 50% натовареност на работното време са двама лекари, а колегите им също на допълнителен трудов договор с 25% натовареност на работното време са трима.

„С този наличен състав, въпреки наличието на много пациенти, които ползват услугата на болницата и достатъчен нелекарски персонал, не може да се осигури 24-часово лекарско присъствие, поради което се налага лечебното заведение на преустанови своята дейност“, посочва неговият управител.

Тя пояснява, че проблемите в общинската болница започват още през миналата година заради пандемията от коронавируса. За кадровия дефицит са сезирани общината и всички компетентни институции, а възнагражденията на персонала са били повишени с 35%. Тази мярка е довела до овладяване на ситуацията, но само до края на миналата година. В първите месеци на 2021 г. отново е последвало увеличение на заплатите до 2000 лв. месечно и то на медици, които не притежават специалността „пневмология и фтизиатрия“. С тази специалност пък лекари, които искат да работят в общинската болница ще получават по 2 200 лв. , но въпреки това желаещи няма. Д-р Денчева е разговаряла с 42 медици от Велико Търново, Горна Оряховица и Свищов, но интерес няма. Тя е провела разговори с други 17 лекари от общинската болница в Железничарския град за допълнителна работа в белодробния диспансер, но само един е проявил желание. Няма интерес и от други 11 пневмо-фтизиатри на територията на няколко общини и засега търновското здравно заведение е в криза…

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *