септември 17, 2021

Расте броят на онкологичните УНГ заболявания

Расте броят на онкологичните уши-нос-гърло  заболявания, отчитат от единственото отделение  УНГ болести в областта в горнооряховската болница.
„За последния месец и половина са регистрирани пет случая на болни с ларингиални тумори“, информира д-р Стоян Стоянов, началник на отделението. „Те са диагностицирани и повлияни оперативно, с последващо лъчелечение във високотехнологичните университетски болници в Пловдив и Плевен“, допълва той.
Д-р Стоянов споделя и друга тревожна тенденция, че едва 10-14% от онкоболните са ранно диагностицирани, докато между 60 и 70% са пациентите, които идват със заболявания в напреднал стадий. „Ранната диагностика е много важна, и оперативното лечение при нея може да бъде частично, преживаемостта на пациента – голяма, докато при заболяване в напреднала фаза, възможностите са вече силно ограничени“, посочва д-р Стоянов, който догодина ще защити дисертационен труд на тема онкологични заболявания.
За първото шестмесечие през отделението са преминали над 250 пациенти. В сравнение с 2019 г. те са по-малко на брой заради пандемията и особено третата вълна на коронавируса през февруари- март. През летните месеци, с чувствителното намаляване на заболеваемостта от COVID-19 , се наблюдава ръст на пациентите в отделението, като операции и лечение се провеждат при стриктното спазване на противоепидемичните мерки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *