100 години от рождението на видния великотърновски юрист, общественик и краевед Горазд Чолаков

0

Днес се навършват 100 години от рождението на видния великотърновски юрист, общественик и краевед Горазд Чолаков, съобщават от Държавен архив – Велико Търново.

Бай Горазд, както го познават великотърновци,  е роден на 4 август 1921 г. в с. Пиргово, Русенско в учителско семейство. Първоначалното си образование получава в местното училище, завършва Държавната мъжка гимназия „Княз Борис” в Русе и юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

След дипломирането си започва работа във Великотърновския окръжен съд, контрольор в ликвидационната служба на Сметната палата. Работи като юристконсулт в СП „Жилфонд“, след това в Районна дирекция „Български спортен тотализатор“ и в Завода за радиатори – Стражица, където се пенсионира.  През 1991 г. е назначен във Временния общински изпълнителен комитет – Велико Търново, като председател на Комисията по деформациите. Член е на ръководството на Съюза на юристите.

Горазд Чолаков е и активен обществен деец, член на Българския земеделски народен съюз /БЗНС/, участник в ръководството на кварталната земеделска дружба, активен член на Отечествения фронт /ОФ/, на ръководството на читалище „Искра“, на окръжното ръководство на БЗНС „Никола Петков“, председател на партия „Български демократичен форум“/БДФ/, секретар на регионалния съвет на Съюза на демократичните сили /СДС/, председател на съюз „Истина“ и на комитет „Родолюбие“, член на Съюза на възпитаниците на Военното на Негово Величество училище, на фондации и клубове. От 1972 г. до 1986 г. е член на бюрото на Туристическо дружество „Трапезица“ и дългогодишен председател на Комисията за пропаганда и агитация. Пише за местни и централни издания, като популяризира и отразява дейността на дружеството и туристическото движение у нас.

В знак на признание за обществената му дейност и принос за изграждането на паметника на Стефан Стамболов във Велико Търново през 1995 г. получава Грамота за заслуга от председателя на Общобългарския комитет „В. Левски”.

По инициатива на Горазд Чолаков на 3 март 2001 г. е учреден Инициативен комитет „Независимост“ – Велико Търново с цел възстановяване на паметния знак „Пирамида“ на крепостта Царевец, открит тържествено в деня на Независимостта на България на 22 септември 2002 г.

Освен като обществен деятел, Горазд Чолаков е познат и като изследовател и краевед. Съавтор е на книгите „По хайдушките пътеки“, „По пътя на освободителите от Свищов до Стара Загора“ и „Начална дейност на Туристическо дружество „Трапезица“. Автор е на библиографии, сборници, туристически пътеводители, научни съобщения и разработки, статии, радиопредавания, доклади и др.

Взима активно участие за развитието на Велико Търново като исторически, културен и туристически град.

Предадените от Горазд Чолаков документи на Държавен архив – Велико Търново представят както  богатата му творческа и обществена дейност, така и  обществено-политическия живот във Велико Търново в края на ХХ в. За активната си обществено-политическа дейност е награждаван с ордени, медали, грамоти, дипломи. През 2003 г. е удостоен от Общинския съвет с почетната награда „Велико Търново“ за цялостната му обществена и родолюбива дейност, свързана с Велико Търново.

Завършва жизнения си път на 30 август 2015 г.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *