Жители на с. Ресен: „Смрадта и мухите са нетърпими! В пандемична ситуация сме на воден режим, а контейнерите преливат!“

 

167 жители на Великотърновското село Ресен настояват в подписка сметоизвозването в населеното място да става два пъти седмично, както и да се направи организация и регламент за налагане на глоби, в случай на доказано виновно отношение от страна на граждани, които недобросъвестно изхвърлят битови отпадъци извън регламентирането за това места. Постъпленията от тези глоби за влизат в бюджета на Ресен, а кметът да дава годишен отчет за сумите.

Подписката е изпратена до Постоянната комисия по проблеми на гражданското общество и корупцията към Великотърновски общински съвет. Проблемът ще бъде коментиран на заседание следващата седмица, и комисията ще трябва да излезе със становище за неговото спешно решаване.

Ресенчани са категорични, че са им нарушени правата им за живот в чиста и безопасна среда. Според тях сметта от селото се извозва веднъж на две седмици.

 „Налице е системно претрупване в и около контейнерите за битови отпадъци, което е предпоставка за развитието и разпространението на заразни болести. Смрадта и мухите са нетърпими, особено през лятото. Отделно бездомните животни разнасят навсякъде боклуците. И всичко това на фона на епидемична обстановка, заради която се налагат всякакви мерки за ограничения, но парадоксално се неглижира ритмичното и съвестно извозване на отпадъците“, пишат в жалбата си жителите на Ресен. И припомнят, че със заповед на управителя на ВиК „Йовковци“ от 27 юли т. г. в населеното място е наложен режим на водоподаването с прекъсване в интервал 20.00 – 6.00 ч.

Официално регистрираните жители в най-голямото търновско село са 2003 към 15 юни м. г., но местните хора там са много повече, тъй като немалко къщи са закупени като ваканционни и се обитават предимно в почивните дни и отпускарския сезон, какъвто е в момента. Освен това сега много жители са се завърнали от чужбина, където живеят и работят през по-голямата част от годината. Затова и в селото се генерират по-големи отпадъци. В жалбата става ясно още, че след проведения празник на хляба на 24 юли сметта е била извозена едва на четвъртия ден. На всичкото отгоре и екстремално високите температури допълнително способстват контейнерите да се превръщат не само в място на потенциално опасни огнища на зарази, но и на пожари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.